Comisia Europeana sprijina propunerile Republicii Moldova pentru consolidarea increderii intre Chisinau si Tiraspol. Declaratia apartine presedintelui comisiei, Jose Manuel Barroso, dupa intalnirea cu presedintele Vladimir Voronin, transmite Radio Ro
Comisia Europeana sprijina propunerile Republicii Moldova pentru consolidarea increderii intre Chisinau si Tiraspol. Declaratia apartine presedintelui comisiei, Jose Manuel Barroso, dupa intalnirea cu presedintele Vladimir Voronin, transmite Radio Romania. Planul a fost propus recent de presedintele moldovean, ca un pas spre reglementarea conflictului din Transnistria.

Presedintele Vladimir Voronin, venit pentru a doua oara la Bruxelles in ultimele cinci saptamani, a obtinut sprijinul Comisiei Europene pentru planul sau de masuri de consolidare a increderii intre Chisinau si Tiraspol, vazut ca un pas spre gasirea unei solutii a conflictului din Transnistria, desi liderii transnistreni l-au calificat deja ca fiind propagandistic. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, spune ca Uniunea, care este observator in procesul de negocieri pentru Transnistria, vrea sa se implice tot mai mult pentru solutionarea conflictului si crede ca propunerile presedintelui Voronin sunt viabile si vin intr-un moment propice.

"Sprijin pe deplin propunerile presedintelui Voronin de consolidare a increderii si suntem gata sa ajutam la aplicarea lor cu experti si, unde este nevoie, cu asistenta financiara. Vom continua de asemenea eforturile noastre prin intermediul misiunii de asistenta de la frontiera dintre Ucraina si Republica Moldova, pe segmentul transnistrean, care face o treaba excelenta in chestiunile de frontiera si vama" - a mai spus presedintele Barroso.

Seful statului moldovean propune, in primul rand, prin acest plan, despre care a vorbit aici la Bruxelles la inceputul lunii decembrie, demilitalizarea intregului teritoriu al Republicii Moldova, inclusiv Transnistria, constituirea unei armate unice si restabilirea increderii intre cetatenii din Transnistria si Moldova prin masuri comune in plan umanitar, economic si al infrastructurii. Presedintele Voronin nu a dat detalii despre acest plan nici in urma cu o luna si nici acum si a preferat sa insiste pe relatia Republicii Moldova cu Uniunea, pe care, la fel ca si presedintele Comisiei Europene, a calificat-o drept "excelenta" in 2007.

Presedintele Barroso a atras insa atentia ca noi reforme sunt necesare in special in domenii precum democratia si drepturile omului, libertatea mass media si lupta impotriva coruptiei. Presedintele Voronin a spus ca tara sa se afla pe drumul cel bun in aplicarea reformelor si a promis sa le continue.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.