Designerul italian Valentino, care a lucrat in Franta si Italia pe parcursul celor 45 de ani de cariera, a ales orasul Paris pentru a-si prezenta, pe 23 ianuarie, ultima sa colectie haute couture, un mod de a spune adio industriei in care s

Designerul italian Valentino, care a lucrat in Franta si Italia pe parcursul celor 45 de ani de cariera, a ales orasul Paris pentru a-si prezenta, pe 23 ianuarie, ultima sa colectie haute couture, un mod de a spune adio industriei in care s-a impus prin eleganta rafinata, informeaza AFP. Parada de moda va fi organizata la Musee Rodin si va cuprinde creatii in tonuri de alb, care amintesc de inceputurile carierei lui Valentino, dar si de rosu, o culoare pentru care are o adevarata pasiune. Valentino, in varsta de 75 de ani, a confirmat, in septembrie, retragerea sa din lumea modei dupa ce, timp de 45 de ani, a intruchipat eleganta rafinata si a cucerit femeile din lumea intreaga cu “colectiile sale albe” si o nuanta de rosu care ii poarta numele. “Am avut sansa sa pot transforma pasiunea mea de adolescent intr-o meserie, care mi-a oferit multe bucurii si recunoastere, si de a reusi sa-mi mentin stilul, in ciuda schimbarilor pe care le-a cunoscut lumea”, a spus Valentino, pe numele sau real Valentino Clemente Ludovico Garavani. Creatorul de moda, care i-a avut ca maestri pe Jean Desses si Guy Laroche, a spus ca nu va renunta definitiv la haine, pentru ca se va ocupa de costume pentru spectacole de opera si balet. Valentino si-a vandut casa de moda in 1998, iar aceasta a trecut de atunci prin mainile mai multor grupuri de investitori. Valentino Fashion Group, compania de care apartine casa de moda, a fost cumparata in mai de fondul britanic de investitii Permira. Valentino s-a facut remarcat de la prima sa colectie, prezentata la Florenta in 1962, si a devenit celebru in 1968 cu “Colectia alba”, compusa in intregime din haine imaculate, pe care a reinterpretat-o in 2007. Celebritatile din lumea intreaga s-au zbatut sa puna mana pe piese din aceasta colectie. Printre acestea s-a numarat Jackie Kennedy, care ulterior a devenit muza lui Valentino. Creatorul de moda este, de altfel, autorul rochiei de mireasa purtata de Jackie Kennedy la nunta sa cu armatorul grec Aristotel Onassis, in 1968. In timpul unei calatorii la Barcelona, creatorul a “avut unul dintre cele mai mari socuri din viata sa”, cand a cunoscut-o pe Diana Vreeland, redactor-sef al editiei americane a revistei Vogue, care iubea culoarea rosie si care i-a transmis pasiunea pentru aceasta nuanta. Designerul va crea pentru colectiile sale “rosu Valentino” unic, un ton profund, sangvin si pasional.
Doi stilisti italieni il vor inlocui pe Valentino, Alessandra Facchinetti, fost director artistic la Gucci, care se va ocupa de colectiile pentru femei, si Ferruccio Pozzoni, venit de la Prada, care se va ocupa de liniile de haine pentru barbati.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.