Norica Nicolai i-a prezentat ieri premierului probe in apararea sa si l-a convins sa o sustina in continuare.

Tariceanu si Basescu ramin despartitide Norica Premierul Calin Popescu Tariceanu sustine in continuare nominalizarea Noricai Nicolai la Ministerul Justitiei. Surse din conducerea PNL au declarat pentru Cotidianul ca primul-ministru a luat aceasta decizie in urma unei „discutii lamuritoare" pe care a avut-o ieri la Palatul Victoria cu senatorul liberal. Convocata sa dea explicatii in legatura cu greselile judiciare pe care le-ar fi comis pe vremea cind era procuror la Oltenita si pe care Traian Basescu le foloseste acum drept argumente in refuzul de a o numi la Justitie, Nicolai i-a prezentat lui Tariceanu un document din care reiese ca persoana nevinovata indicata de seful statului nu a facut nici o zi de inchisoare. Presedintele sustinea, in declaratia de vineri seara, ca, „in anul 1987, doamna Norica Nicolai (fosta Norica Clinci), procuror la Procuratura locala Oltenita, judetul Calarasi, a instrumentat un dosar penal, in urma caruia o persoana nevinovata (Valerica Ionita - n.r.) a fost condamnata si incarcerata". Si pentru cea de-a doua acuzatie - incalcarea statutului de magistrat prin faptul ca a reprezentat in instanta interesele unei persoane intr-un proces de adoptie -, senatorul PNL ar fi avut o justificare: a comparut in instanta in calitate de persoana particulara, nu de procuror. Sursele citate mai spun ca premierul a asigurat-o pe Norica Nicolai de sustinerea sa. Tariceanu s-a abtinut zilele acestea de la orice declaratie de fond cu privire la dosarul profesional al senatorului liberal. Din acest moment, toate drumurile par sa duca la Curtea Constitutionala (CCR). Ieri, atit premierul, cit si presedintele cautau solutii pentru sesizarea acestui for. PNL are programata pentru miercuri o sedinta in urma careia ar trebui sa se ia o hotarire pe aceasta tema. Vicepresedintele liberal Ludovic Orban a declarat ieri pentru Cotidianul ca primul-ministru va sesiza cu siguranta Curtea. La rindul lui, Relu Fenechiu a precizat, pentru NewsIn, ca arbitrajul CCR este cea mai buna solutie pentru depasirea crizei de la Ministerul Justitiei si a adaugat ca nu se pune problema ca PNL sa vina cu o alta propunere. Varianta de a se adresa Parlamentului nu este luata in calcul de liberali. Oricum, o decizie finala in acest sens se va adopta pe baza discutiilor la nivel de partid, intaresc surse citate de MEDIAFAX.

In ciuda declaratiilor de sustinere ale colegilor liberali, Norica Nicolai este destul de nemultumita de modul in care acestia trateaza problema nominalizarii. Potrivit unor surse liberale contactate de Cotidianul, in mai multe conversatii telefonice purtate cu liderii PNL, Nicolai s-a plins ca este discriminata de Traian Basescu si ca nici penelistii nu ii sar destul in aparare in declaratiile publice. (Diana Lazar, Adriana Dutulescu)

Chiuariu ar putea ramine in Guvern Ministrul demisionar al Justitiei, Tudor Chiuariu, ar putea fi consilierul personal al premierului pe probleme juridice, au declarat pentru NewsIn surse liberale. Dupa demisia din luna decembrie, Chiuariu a fost ales in PNL secretar general adjunct si tot atunci s-a discutat desemnarea lui in functia de consilier al primului-ministru. In prezent, Chiuariu asigura interimatul la MJ.


Basescu are si el pete in dosarul profesional Potrivit documentelor publicate de Mugur Ciuvica, Basescu a fost schimbat din functie si sanctionat disciplinar inainte de 1989 pentru „neindeplinirea in totalitate a atributiilor de serviciu".Basescu s-a considerat nedreptatit cind a fostretras de la Anvers Nu doar Norica Nicolai are probleme „la dosar", ci si cel care refuza desemnarea ei la Ministerul Justitiei din acest motiv, Traian Basescu, sustine presedintele Grupului de Investigatii Politice, Mugur Ciuvica. Potrivit documentelor prezentate ieri de acesta, actualul presedinte a fost demis in mai 1989 din functia de reprezentant al Navrom la Anvers dupa ce a semnat incorect facturile pentru repararea navei Zimnicea. Basescu a contestat decizia, invocind in apararea sa faptul ca a economisit „pentru tara", pe durata mandatului sau in fruntea Navrom, circa 400.000 de dolari, dragostea sa pentru companie si faptul ca muncea intre 12 si 18 ore pe zi. Contestatia lui Basescu a fost analizata de o comisie a Ministerului Transporturilor care a dispus in plus sanctionarea sa prin retinerea a 20% din salariu. Conform raportului comisiei ministeriale, nava Zimnicea suferise in decembrie 1988 avarii la motorul principal in timpul unei curse Galati - Casablanca - Anvers. Pentru repararea acesteia, reprezentantul Navrom la Anvers, Traian Basescu, a fost insarcinat sa obtina mai multe oferte pentru lucrari, valoarea celei selectate fiind de aproape 600.000 de franci belgieni. Reparatiile propriu-zise s-au dovedit mai ample decit cele prevazute initial, ceea ce a condus la cresterea facturii la aproape 900.000 de franci belgieni. Comisia a decis ca Traian Basescu si-a depasit atributiile de serviciu atunci cind a semnat factura, fara sa ceara intreprinderii Navrom acordul pentru majorarea sumei initiale prevazute in oferta. „La prezentarea facturii de catre santier in valoare totala de 899.000 de franci belgieni, comandantul navei, avind obiectii in ceea ce priveste serviciile aditionale, a semnat partial factura, iar reprezentantul Navrom (Traian Basescu - n. red.) a semnat-o in intregime, depasindu-si atributiile, sub motivarea ca altfel nava nu putea parasi portul Anvers", se arata in documentul prezentat de Ciuvica. Administrata Prezidentiala a refuzat sa comenteze informatiile puse la dispozitia presei de Mugur Ciuvica. (Dan Duca)

Consultantul politic al lui Tariceanu face sondaje despre viitorul Noricai. Detalii pe www.cotidianul.ro/select