Aflat in plina dezbatere publica, pachetul legislativ din Educatie continua sa dea mari batai de cap. Mai multe agentii independente si cadre didactice cer ca profesorii din institutiile de invatamånt superior, membri si lideri de partide sa f
Aflat in plina dezbatere publica, pachetul legislativ din Educatie continua sa dea mari batai de cap. Mai multe agentii independente si cadre didactice cer ca profesorii din institutiile de invatamånt superior, membri si lideri de partide sa fie eliminati din viata universitara.

Dezbaterile privind proiectele de legi ale educatiei, aflate in plina campanie, au umplut forumul de pe pagina de internet a Ministerului Educatiei si Cercetarii. Astfel, referitor la proiectul privind legea invatamantului superior, nu exista nici o propunere venita din partea celor interesati prin care sa nu se ceara depolitizarea institutiilor de invatamant superior, fie de stat, fie particulare. „Depolitizarea si deparatizarea universitatilor de clientii partidelor politice care s-au facut si universitari, reevaluarea tuturor titlurilor academice (la standarde UE) si concedierea tuturor nulitatilor universitare facuti profesori peste noapte sunt necesitati imperioase care trebuie neaparat legiferate“ - este una dintre concluziile care se regasesc in aproape toate propunerile facute pe marginea pachetului legislativ. Mai mult, majoritatea cadrelor didacti ce propun ca, la nivelul fiecarei institutii de invatamant superior, „sa se formeze un consiliu de administratie format din mari industriasi, personalitati publice, finantatori privati din afara universitatilor, precum si organizarea de concursuri publice internationale pentru functiile executive dintr-un consiliu de conducere a unui centru universitar“. In egala masura, asemenea precizari sunt considerate a fi valabile si in cazul cadrelor didactice din sistemul invatamantului preuniversitar. „Atata timp cat in Romania partidele politice sunt rampa de lansare pentru nulitati, metoda cu 'concurs conform legii>> este clar daunatoare invatamantului. Propunem ca directorii, adjunctii, inspectorii scolari sa fie alesi prin vot secret de catre angajatii din invatamant, din 4 in 4 ani“, se poate citi pe forumul Ministerului Educatiei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.