Intr-adevar, ceea ce nu intelegem devine suspect, ce este suspect produce teama, iar ceea ce produce teama creeaza repulsie. Simplitatea limbajului este, deci, un atu al domnului Basescu.
Analiza mea nu viza, insa, comunicarea, ci continutul si
Intr-adevar, ceea ce nu intelegem devine suspect, ce este suspect produce teama, iar ceea ce produce teama creeaza repulsie. Simplitatea limbajului este, deci, un atu al domnului Basescu.
Analiza mea nu viza, insa, comunicarea, ci continutul si adresa ei. Daca am vorbi despre acelasi mesaj, atunci compararea modalitatilor de exprimare este relevanta. Cand mesajele difera pot fi ele exprimate cu aceeasi simplitate? Nu vreau sa ii scuz pe politicieni si admit ca lipsa de claritate a comunicarii lor adesea tradeaza lipsa de claritate a gandirii. Cine gandeste clar vorbeste clar. Ar fi totusi eronat sa ne oprim aici.
Nu orice lucru se poate exprima simplu. In general scopurile ultime se pot formula sintetic: "sa traim bine"; "sa fie dreptate"; "sa-i lichidam pe comunisti, securisti si corupti". Atunci cand definirea scopului implica si participarea celor care il urmaresc sau cand se prezinta modalitatile prin care el poate fi atins, este mai greu sa spui lucruri simple. Cum oare sa exprimi la fel de simplu o realitate simpla si una complicata!?
Exista politicieni - si domnul Basescu este campion - care nu se obosesc macar sa exprime simplu o realitate simpla. Ei comunica mituri; adica istorii exemplare care sunt cu atat mai convingatoare cu cat toti cred ca descriu intamplari deja consumate - desi, in fapt, este vorba nu despre ceea ce a fost, ci despre ceea ce oamenii au ajuns sa creada ca a fost intrucat isi doresc ca asa sa fi stat lucrurile. Atari istorii au si avantajul de a oferi o tinta precisa: intoarcerea la modelul perfect probat in trecut. Mitul este o "profetie despre trecut" (sic!) care da sens artificial prezentului prin subordonarea viitorului real fata de trecutul imaginar. In masura in care oponentii domnului Basescu transmit cetatenilor sa nu mai astepte solutii miraculoase gasindu-si doar in fortele proprii rezolvarea problemelor si totodata le ofera proiecte spre a-si organiza eficient viata in vederea confruntarii cu sfidarile timpului, mesajul nu mai poate fi la fel de simplu. El este respins si intrucat nu este atragator, linistitor, confortabil. Este mai simpatic sa fii mantuit de un Salvator decat sa te mantuiesti singur. Nu vrem sa credem in ceea ce nu ne place!
Eficienta mesajelor "simple" ale domnului Basescu este garantata nu doar de continut, ci si de destinatie. Pentru ca un mesaj mitic sa fie convingator, el trebuie adresat subconstientului. Concluziile noastre sunt rezultatul compararii unei situatii de viata cu care ne confruntam cu un model general de apreciere si conduita. Constientul, prin luciditatea critica in aprecierea realitatii si masurarea posibilitatilor autentice, face inteles ca nu tot ceea ce este posibil este si real. Subconstientul, in schimb, este un depozit de idei, de repere, de standarde confuze aflate in mintea noastra, dar de ale caror prezenta nu ne dam seama. Norme despre bine si rau, dezirabil si indezirabil, adecvat si inadecvat zac uitate si atunci cand un anumit mesaj exterior se izbeste de ele, le proiecteaza necritic in gandirea activa indemnandu-ne spre concluzii pe care le credem rezultat al unei analize libere si lucide, cand de fapt sunt expresia unor eresuri.
Cititorii sunt convinsi ca tinta mea este domnul Basescu. Fals! Daca domnul Basescu ar disparea un altul i-ar lua locul, caci adevarata problema este in subconstientul nostru, iar nu in constiinta lui. Noi trebuie sa ne debarasam de opiumul miturilor si sa acceptam ca suntem fauritorii destinului nostru! Nu sunt naiv sa cred ca mi se va urma indemnul si se va renunta la iluzii. Cel putin, am incercat!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.