Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) se va pronunta, saptamana viitoare, in cazul sesizarii facute de Uniunea Civica Maghiara in legatura cu afirmatii ale liderului PC Dan Voiculescu, a anuntat, marti, pr

Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) se va pronunta, saptamana viitoare, in cazul sesizarii facute de Uniunea Civica Maghiara in legatura cu afirmatii ale liderului PC Dan Voiculescu, a anuntat, marti, presedintele Consilului, Csaba Ferenc Astalozs.

Audiat azi la CNCD, Dan Voiculescu a spus la finalul intalnirii cu membrii institutiei ca le-a explicat punctul de vedere referitor la initierea unui proiect de lege prin care a cerut ca "asa cum este in toata lumea si in toata Europa" si in Romania limba oficiala sa fie cunoscuta de toti cetatenii. "Eu nu cred ca e nevoie de argumente. Suntem un stat european si peste tot in Europa, daca vrei sa iei carnet de conducere, daca vrei sa dai examen, daca vrei sa te angajezi undeva, trebuie sa cunosti limba tarii in care vrei sa te angajezi, sa lucrezi. Nu poti sa fi cetatean al unui stat daca nu cunosti limba", a explicat Voiculescu. Liderul PC a explicat ca Uniunea Civica Maghiara a fost nemultumita de faptul ca batranii nu ar mai avea timp sa invete limba romana. In acest sens, liderul Partidului Conservator a promis ca va elabora un amendament prin care sa se precizeze ca din proiect sunt exclusi pensionarii. "Lucrurile sunt atat de normale incat, probabil, lupta politica a degenerat pana acolo incat punem sub semnul intrebarii limba romana si asta e deja grav pentru ca e printre putinele lucruri de valoare care ne-au mai ramas si, daca devine si ea motiv de disputa politica, deja am luat-o pe o panta periculoasa", a mai explicat Voiculescu.

NU VA RENUNTA LA PROIECTUL DE LEGE. Totodata, el a declarat ca, sub nicio forma, nu va renunta la proiectul initiat si ca acesta urmeaza sa fie dezbatut in Senat in luna februarie. "Sunt convins ca toti parlamentarii, poate mai putin cei din UDMR, vor vota pentru acest proiect", a afirmat el. Presedintele CNCD a declarat, la finalul intalnirii, ca marti au avut loc doar audierile, iar Colegiul Director se va intruni in sedinta de deliberari cel mai probabil saptamana viitoare, cand se va gasi si o solutie in aceasta petitie. "In principiu avem toate datele la dosar si urmeaza sa luam o decizie in acest sens saptamana viitoare", a explicat Astalozs. El a mai spus ca, daca va fi gasit vinovat, Dan Voiculescu risca o sanctiune contraventionala, care poate fi de la avertisment pana la amenda de la 600 la 8000 lei.

RETROSPECTIVA. La sfarsitul lunii iunie 2007, conducerea Uniunii Civice Maghiare - Scaunul Sfantu Gheorghe a sesizat CNCD in legatura cu declaratiile liderului PC, Dan Voiculescu, referitoare la insusirea limbii romane de catre maghiari. Organizatia locala a UCM - Scaunul Sfantu Gheorghe a trimis o sesizare CNCD in care solicita, printre altele, o analiza a afirmatiilor lui Dan Voiculescu referitoare la insusirea limbii romane de catre cetatenii romani de nationalitate maghiara. Presedintele UCM - Scaunul Sfantu Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat, la momentul sesizarii CNCD, ca Uniunea a aratat Consiliului National de Combatere a Discriminarii ca Dan Voiculescu "s-a pronuntat in mod deosebit de discriminatoriu referitor la cetatenii romani de nationalitate maghiara din Romania, declarand ca, daca in termen de doi ani nu insusesc corect limba romana, pierd cetatenia". Gazda a adaugat ca sunt persoane varstnice care s-au nascut in Ungaria si care nu mai pot invata limba romana. Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat, la jumatatea lui iunie 2007, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca PC a depus la Camera Deputatilor un proiect de lege prin care etnicii maghiari din Romania sa fie obligati sa invete limba romana. Voiculescu a spus ca proiectul prevede un termen de doi ani in care etnicii maghiari sa invete limba romana, sub sanctiunea pierderii cetateniei romane, daca nu vor reusi. Cititi si: - Dan Voiculescu - "Traian Basescu nu intelege sa-sI respecte prerogativele”


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.