PSD vrea sa impuna Guvernului o lege prin care pensiile sa fie indexate la fiecare trei luni, in raport cu rata inflatiei. Seria pomenilor electorale lansata de PSD va pune o presiune suplimentara pe umerii Guvernului, care deja da semne ca nu mai po
PSD vrea sa impuna Guvernului o lege prin care pensiile sa fie indexate la fiecare trei luni, in raport cu rata inflatiei. Seria pomenilor electorale lansata de PSD va pune o presiune suplimentara pe umerii Guvernului, care deja da semne ca nu mai poate finanta majorarea pensiilor. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, dar si cel de Finante, Varujan Vosganian, au declarat recent ca exista probleme in a gasi anul viitor resurse financiare pentru a acoperi majorarea pensiilor, fiind necesara o subventie de 1,5 miliarde euro catre Bugetul asigurarilor sociale pentru plata acestora. Aceasta situatie va trebui, insa, rezolvata probabil de viitorul Guvern, daca alegerile generale vor avea loc la termen.
"Daca aceasta crestere de preturi nu va putea fi temperata de actualul Executiv, avem in vedere sa propunem un proiect de lege prin care sa se revina la indexarea trimestrala a pensiilor in raport cu rata inflatiei, in asa fel incat puterea de cumparare sa ramana neatinsa", a declarat ieri liderul PSD Marian Sarbu (foto). El a spus ca, dupa ce social-democratii au insistat pentru majorarea pensiilor, a remarcat in ultima perioada un proces inflationist alarmant, care poate anula toate realizarile din toamna trecuta. Surse din cadrul PSD ne-au precizat ca este normal ca partidul sa iasa la bataie cu teme de interes pentru electoratul sau si ca presiunea pe Guvern se va intensifica. "Vulnerabilitatea Executivului ne permite sa negociem la sange initiativele legislative", ne-au spus sursele mentionate.
Liberalii dau semne de ingrijorare
In timp ce social-democratii vorbesc de noi majorari ale pensiilor, reprezentantii Guvernului spun ca Bugetul asigurarilor sociale nu este acoperit de venituri si va fi subventionat prin transferuri de la Bugetul de stat. Ludovic Orban si Varujan Vosganian au fost vocile din Executiv care au recunoscut ca pot exista probleme cu acoperirea majorarii pensiilor. Punctul critic se anunta a fi 2009, cand Bugetul asigurarilor sociale va trebui acoperit cu venituri suplimentare de la Bugetul de stat. "Va fi necesara subventionarea fondului de pensii. Veniturile care se vor incasa din contributiile de asigurari sociale platite de contribuabili vor trebui suplimentate cu o subventie, care, sigur, in momentul de fata nu este clar definita, nu este o suma, este intre un minim si un maxim", a spus Orban intr-un interviu pentru Hotnews. El a admis ca sumele date anul trecut au fost mai mari decat cresterea stabilita initial si ca, de aceea, este nevoie de o asemenea subventie. La randul sau, ministrul de Finante, Varujan Vosganian, a declarat ieri ca Bugetul asigurarilor sociale va fi subventionat in 2008 si 2009 cu bani de la buget. Pentru 2008 subventia va fi de 1,3 miliarde de lei, iar pentru anul viitor se are in vedere un transfer de 5,9 miliarde de lei, adica 1,5 miliarde euro. Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, ne-a declarat ca initiativa PSD este inaplicabila, inoportuna si nu se sustine in acest moment. "O astfel de initiativa nu pleaca din analiza situatiei reale, e inceputul unei campanii electorale", a afirmat Pacuraru. El spune ca inflatia a crescut, dar nu intr-un mod ingrijorator. Ministrul Muncii da vina pe seceta de anul trecut, care a marit pretul alimentelor, dar si pe iarna extrem de friguroasa, care a marit consumul gazelor naturale. (Cristian ANDREI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.