Schimbarile climatice si grija in privinta mediului au schimbat optica statelor lumii catre adoptarea energiei nucleare, in ciuda lipsei de depozite pentru deseurile toxice rezultate. La jumatate de secol dupa punerea in functiune a primei centrale

Schimbarile climatice si grija in privinta mediului au schimbat optica statelor lumii catre adoptarea energiei nucleare, in ciuda lipsei de depozite pentru deseurile toxice rezultate. La jumatate de secol dupa punerea in functiune a primei centrale nuclearelectrice la Obninsk, langa Moscova, cele 439 centrale existente in lume emit gaze cu efect de sera la un nivel aproape de zero, mult mai putin decat centralele care genereaza electricitate pe baza arderii combustibililor fosili. Totusi, riscul unor accidente precum cel de la Cernobal din 1986, face ca guvernele lumii sa ia decizii cu inima stransa. “Nu poate fi ignorat faptul ca nuclearul produce 16% sau 17% din electricitatea mondiala”, a spus Rajendra Pachauri, castigator al Premiului Nobel pentru Pace in 2007 si seful unei comisii a Organizatiei Natiunilor Unite care se ocupa de climat.

DILEMA. Anumite deseuri vor fi toxice pentru mii de ani, si nici un depozit pentru acestea nu exista pe mai mult de 50 de ani. Totusi, Marea Britanie a decis in aceasta luna ca este timpul sa investeasca in centrale nucleare, Finlanda si Franta construiesc noi facilitati nucleare, in vreme ce si state din Orientul Apropiat au decis sa faca aceasta trecere: Iranul si Emiratele Arabe Unite. Un numar de 34 de centrale sunt in constructie in toata lumea, iar solutia nucleara mai are si avantajul unei productii la un pret scazut, spre deosebire de petrol, la care cotatiile internationale au atins peste 100 de dolari pe baril luna aceasta. Jan Beranek, de la Greanpeace a spus ca investitiile in nuclear ar putea sa se duca in dezvoltarea energiilor regenerabile, cum ar fi hidro, solara, eoliana sau a valurilor. “Sunt probleme uriase cu stocarea in privinta nuclearului”, a spus Erik Solheim, ministrul norvegian al Mediului, a carui tara n-a adoptat niciodata energia nucleara. Comisia prezidata de Pachauri a citat un studiu potrivit caruia energia nucleara deja evita aruncarea in atmosfera a 1,5 miliarde de tone de gaze cu efect de sera, aproape cat a produs Japonia in 2005. “In privinta nuclearului, prima reactie este: Oh, Cernobal!”, a spus si Ferenc Toth, expert al Agentiei Internationale pentru Energiei Atomice (AIEA). Agentia a mai spus ca 4.000 de oameni au murit la Cernobal, iar 600.000 au fost iradiati. Toth a mai precizat ca energia nucleara poate fi atractiva pentru statele in curs de dezvoltare. De asemenea, poate ajuta tari ca si China, pentru a reduce smogul din marile orase, iar in India, energia nucleara ar putea fi foarte atractiva din cauza costurilor mari pentru transportul carbunelui. El a mai adaugat ca minele indiene se afla si la 800 de kilometri distanta de termocentrale.

DEPOZITE. Toth a recunoscut ca statele cele mai aproape de a implementa depozite geologice de mare adancime pentru deseuri sunt Finalnda si Suedia. In privinta depozitului de la Yucca Mountain, din Statele Unite, el a completat ca edificarea acestuia va dura 10 pana la 15 ani. Toth a mai declarat ca tehnologiile viitorului ar putea permite reciclarea deseurilor nucleare inainte de a fi nevoie ca acestea sa fie ingropate pentru totdeauna.

ROMaNIA NUCLEARA. Si tara noastra isi dezvolta productia de energie din surse nucleare. In toamna anului trecut a fost pus in functiune reactorul 2 al centralei de la Cernavoda, iar Nuclearelectrica discuta cu cei sase parteneri selectati conditiile formarii companiei de proiect care ar trebui sa construiasca reactoarele 3 si 4 de pe platforma. Acestea trebuie sa fie date in functiune in 2014 si respectiv, 2015. Cele sase companii selectate sunt Electrabel Belgia, Enel Italia, Iberdrola Spania, CEZ Republica Ceha, Arcelor Mittal Romania si RWE Germania. Initial pe platforma centralei de la Cernavoda era proiecta functionarea a cinci reactoare, insa incalzirea globala a dus la scaderea debitelor Dunarii fata de anii cand platforma a fost proiectata. Cum debitele actuale nu ajung pentru racirea a cinci reactoare, premierul Tariceanu a anuntat in toamna ca Romania va construi o a doua centrala nuclearelectrica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.