O romanca de 20 de ani a murit in Spania, la putin timp dupa ce a dat viata unei fetite. Oamenii din Beclean - Bistrita-Nasaud au sarit in ajutorul tatalui fetei, pentru ca acesta sa-si poata inmormanta fiica in tara.


Ultima

O romanca de 20 de ani a murit in Spania, la putin timp dupa ce a dat viata unei fetite. Oamenii din Beclean - Bistrita-Nasaud au sarit in ajutorul tatalui fetei, pentru ca acesta sa-si poata inmormanta fiica in tara.

Ultima zi din 2007 a adus familiei Malinas din Beclean o nepoata, pe Ainhoa Ramona Maria. Copila s-a nascut departe, in Spania, la Torrevieja, unde Ramona, fiica lor, plecase sa-si faca un rost. In aceasta seara, Virgil Malinas isi asteapta fata acasa. Dar Ramona nu o sa vina cu fiica ei in brate, pentru botez. Se intoarce doar ea, intr-un sicriu, cu un avion care aterizeaza la Cluj. Inima romancei de 20 de ani s-a oprit din visul ei spaniol, la un miez de noapte. "La 3 ianuarie, dimineata, cand m-am dus la spital, mi-au spus ca a facut un infarct", isi aminteste Florin Simon, iubitul ei.

SARCINA SI NASTERE, USOARE. Tanarul spune ca fata a avut o sarcina usoara. Florin isi aminteste ca inainte de nastere doctorii i-au facut Ramonei o radiografie la inima, dar ca nu s-au aratat ingrijorati de starea fetei. I-au spus ca are doar o mica problema la una dintre valve, care se poate trata, eventual opera, mai tarziu. Chiar l-au asigurat pe Florin ca nu e cazul ca Ramona sa fie dusa la alt spital, mai ales ca aceasta se simtea foarte bine.

ELEVA. Ramona impreuna cu dirigintele ei Nasterea, la care Florin a asistat, a fost, de asemenea, usoara. Fetita a avut 2,6 kilograme si a fost dusa la un incubator. Tanarul isi aminteste ca dupa ce micuta a venit pe lume mama a mai fost tinuta aproape doua ore in sala de nasteri, iar la un moment dat s-a plans ca vede cu pete. I s-a pus o masca de oxigen si a fost mutata intr-un salon obisnuit. Au petrecut Revelionul impreuna, in spital. "Parea ca se simte mai bine, chiar i-am dat sa manance putin", spune tanarul. La un moment dat insa medicii au venit si l-au anuntat ca Ramona nu respira bine si ca trebuie mutata intr-o alta parte a spitalului, unde aparatura era mai sofisticata.

VESTEA. In seara de 2 ianuarie, la 9:30, Florin a plecat de la spital convins ca iubita lui se simte bine. Cand s-a intors dimineata, l-au anuntat ca Ramona a murit. Doctorii i-au explicat ca de vina a fost hipertensiunea pulmonara. Dupa autopsie i-au spus ca fata de 20 de ani avea inima unei persoane de 80 de ani - atat era de deteriorata. Explicatie pe care Florin nu a inteles-o, pentru ca, cu doar cateva zile in urma, medicii il asigurasera ca inima fetei nu are vreo problema importanta. S-a gandit sa ceara investigatii, insa deocamdata nu a avut nici timp, nici bani pentru a porni o actiune, iar cercetarile ar fi amanat repatrierea corpului. Au urmat zile de alergat, dupa acte - pentru fetita abia nascuta, pentru iubita moarta. Singurul care l-a ajutat a fost fratele sau, care a venit de la Madrid ca sa-i fie alaturi. "Inca nu m-am dezmeticit. Alerg, plang. Iar plang. Nu-mi vine sa ma duc acasa, pentru ca fiecare lucru imi aminteste de ea si mi-e foarte greu", spune Florin. ALERGATURA DUPA ACTE. Pentru ca nu era casatorit legal cu Ramona, n-a putut sa-i faca nou-nascutei decat acte provizorii. A trebuit sa mearga la un tribunal, cu doi martori, care sa ateste ca el si Ramona traiau impreuna. Va avea nevoie, de asemenea, de o declaratie semnata de parintii fetei, in care acestia sa confirme ca stiau ca fiica lor si Florin aveau o relatie. Deocamdata, micuta are doar un certificat sanitar provizoriu. Va avea un certificat de nastere spaniol abia dupa ce un judecator va analiza dosarul. Certificatul acesta trebuie inregistrat la Ambasada Romaniei in Spania si apoi la Primaria din Beclean.

FETITA E BINE. Vestea buna e ca de trei zile Ainhoa Ramona Maria a fost scoasa din incubator. Fetita s-a ingrasat cu aproape 300 de grame, dupa ce, in zilele de dupa nastere, slabise de ajunsese sa cantareasca mai putin de doua kilograme. "Acum am iesit de la ea, de la spital. Am hranit-o, am schimbat-o. Fetita e din ce in ce mai bine. Grija mea va fi de acum ca, macar din punct de vedere material, copilul sa nu aiba nici o lipsa. Ea a ramas singura mea mangaiere", ne-a spus marti seara Florin Simon.

Povestea iberica
AMINTIRI. In tara, alaturi de parinti Florin Simon si Ramona Malinas au plecat cu acelasi autocar in Spania, de la Beclean (Bistrita-Nasaud), acum aproape trei ani. "Ea a mers intai la rudele ei, dar apoi ne-am reintalnit si nu ne-am mai despartit", isi aminteste tanarul. Anul trecut, Ramona si Florin au reusit sa porneasca chiar o mica afacere. "Ne-am deschis un mic local, in care serveam si mancare romaneasca. A fost munca multa, insa nu scoteam nici macar cat investeam", isi aminteste Florin. Tatal Ramonei spune ca fata nu s-a descurajat. Au renuntat la local si au investit toti banii intr-o mica firma de constructii, cu care aveau planuri mari. Ramona a fost ultima data in tara in urma cu un an.

Deznadejdea unui tata singurFlorin Simon a stabilit cu medicii spanioli ca fetita sa ramana in spital pana cand el se va intoarce din Romania, de la inmormantarea Ramonei. Tanarul a vorbit deja cu o femeie din Beclean, pe care o va angaja ca sa vina in Spania cu el, pentru a avea grija de fetita, atunci cand el va fi la munca. "As fi vrut sa mor eu si sa traiasca ea, pentru fetita. Un copil are nevoie in primul rand de o mama. Un tata poata sa se duca la serviciu, sa aduca bani, sa ia o dadaca pentru copil, dar asta nu inlocuieste o mama", spune Florin.

Sprijin pentru repatriereVirgil Malinas, tatal Ramonei, este functionar in Primaria de la Beclean. S-a imprumutat peste tot ca sa-si aduca fata, s-o inmormanteze in pamantul de acasa. Ca sa stranga cei 6.300 de euro necesari repatrierii - sicriul, imbalsamarea, transportul - i-au sarit in ajutor colegii, parohiile ortodoxe din localitate, primarul Nicolae Moldovan, apoi alti locuitori ai orasului, care au lasat bani in urnele amenajate la Primarie. Singura consolare a familiei este acum nepoata. "Am vrea sa o aducem in Romania, dar la vara, cand va fi cald. Acum ar fi prea greu pentru ea. Dorim sa o crestem noi. Este singurul lucru care ne-a ramas de la fata noastra", ne-a spus Virgil Malinas.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.