>> E cultura romana una masculina sau una feminina? Antropologii categorisesc culturile si in functie de valorile barbatesti sau feminine pe care acestea le imbratiseaza. O cultura poate fi socotita feminina daca pune accentul pe armonia relatiil

>> E cultura romana una masculina sau una feminina? Antropologii categorisesc culturile si in functie de valorile barbatesti sau feminine pe care acestea le imbratiseaza. O cultura poate fi socotita feminina daca pune accentul pe armonia relatiilor sociale, pe compasiune, pe stabilitate si crestere organica. O cultura poate fi considerata masculina daca pune accentul pe agresivitate, pe puterea de a rezista situatiilor dure, pe succesul material si pe placerea de a trai o viata de aventura. Culturi feminine pun accentul pe subordonarea bunastarii materiale valorilor sociale, combinata cu un impuls umanitar si de armonie sociala.

Sociologul Geert Hofstede a realizat un studiu remarcabil, care reia aceasta incercare de categorizare a culturilor in functie de orientarea lor catre valori masculine sau feminine. Conform datelor furnizate de el, culturile cele mai feminine sunt cele nordice (Danemarca, Suedia, Finlanda). Cele mai masculine sunt cea japoneza, maghiara si austriaca. (Vezi graficele de pe http://pagini.com).

Romania se afla in partea de jos a clasamentului masculinitatii. Romanii sunt mai putin indrazneti si mai putin interesati de succesul cu orice pret decat lumea araba, italienii sau americanii. Ei par sa aprecieze armonia sociala mai mult decat succesul. Vor sa aiba colegi buni, nu sa ii domine. De aceea, sunt mai putin masculini ca italienii, americanii sau ungurii. Si sunt cu numai un pic mai masculini ca africanii si (surpriza) rusii. Cei din urma, cum spuneam si saptamana trecuta, fiind cei mai apropiati de valorile romanilor.

Aceasta pozitie de mijloc e una interesanta. Romanii se vad pe sine ca un popor martial, bataios. Se prea poate ca acest lucru sa fie o umbra a trecutului. Romania moderna a fost, intr-adevar, una foarte militarista. In anii '30 avea a cincisprezecea armata a lumii. Viata publica era dominata de aventurieri de toate felurile, de la tinerii fascizanti, la aviatori, sportivi si alpinisti.

Experienta comunista a castrat masculinitatea culturii romanesti. A redus ape­tenta pentru aventura si a eliminat spiritul de initiativa din start. Cultura romana a intrat intr-o situatie de supravietuire.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.