Proiecte cinematografice semnate de regizori consacrati, ca Radu Muntean, dar si ale unor debutanti in regie - Oana Pellea, Alexander Hausvater, Dan Chisu -, sau in scenaristica - Vladimir Tismaneanu, s-au numarat printre proiectele respinse la concu
Proiecte cinematografice semnate de regizori consacrati, ca Radu Muntean, dar si ale unor debutanti in regie - Oana Pellea, Alexander Hausvater, Dan Chisu -, sau in scenaristica - Vladimir Tismaneanu, s-au numarat printre proiectele respinse la concursul Centrului National al Cinematografiei (CNC). La sesiunea a doua a concursului de proiecte cinematografice, derulata in 2007 s-au inscris 204 proiecte. CNC a finantat sapte proiecte de lungmetraj fictiune, cu o suma totala de 8 milioane lei, patru proiecte debut lungmetraj fictiune - 3,6 milioane lei, 11 proiecte documentar si animatie lung si scurtmetraj - 2,25 milioane lei, sase proiecte scurtmetraj fictiune - 1 milion lei si 10 proiecte de dezvoltare - 150.000 lei.
Astfel, 166 de proiecte cinematografice au fost respinse de cele doua jurii ale concursului. Categoria fictiune a fost jurizata de Florin Iaru, Tudor Caranfil, Cristina Corciovescu, Calin Stanculescu si Dorel Visan. In acelasi timp, juriul pentru proiectele de documentar si animatie a fost format din: Denis Dinulescu, Copel Moscu si Ioan Truica. Printre cei ale caror proiecte au fost respinse la categoria lungmetraj fictiune, castigata de Radu Mihaileanu cu coproductia "Concertul", s-au numarat: "Ana", regia Alexa Visarion, scenariul Alexa Visarion si Iris Spiridon, "De ce iubim femeile" - regia si scenariul Titus Muntean, Tudor Giurgiu, Vali Hotea, Alexandru Maftei si Viorel Timaru, "Dante si Doamna de Fier", regia si scenariul Mircea Danieliuc.
Sectiunea lungmetraj fictiune debut a beneficiat de inscrierea unor nume cunoscute in lumea teatrului, Dan Chisu, Ana Margineanu si Alexander Hausvater. Astfel, proiecte ca "The Sunshine Trip", regia Ana Margineanu, scenariul Peca Ştefan, "Metropolis my love", regia si scenariul Dan Puric, "Amantul doamnei Rebreanu", regia si scenariul Alexander Hausvater, au prilejuit debuturi in lumea cinematografica, insa nu au reusit sa atraga finantare de la CNC. Aceeasi soarta a avut-o si Dan Chisu, care semneaza regia si scenariul proiectului "Ursul", propus la aceeasi sectiune, dar si Thomas Ciulei, care semneaza regia proiectului "The show must go on". Şi Mihaela Radulescu a ratat finantarea de la CNC, proiectul ei "Zaraza" fiind respins din nou de comisiile de jurizare, dupa ce fusese respins si la prima sesiune a anului 2007. Cunoscutul regizor Radu Muntean a ratat doua finantari la aceasta sesiune a concursului. Astfel, la sectiunea documentar si animatie lung si scurtmetraj, proiectul "Tren de placere" (regia Radu Muntean, scenariul Radu Muntean, Alexandru Baciu) nu a primit finantare, dupa cum nici proiectul de dezvoltare "Marti, dupa Craciun" (regia Radu Muntean, scenariu Radu Muntea, Alexandru Baciu) nu a primit credit de dezvoltare de la CNC. Nici proiectul "Stalinism pentru eternitate", regia Sorin Iliescu, scenariul Vladimir Tismaneanu, nu a reusit sa obtina finantare de la CNC, la fel si "Testamentul rosu", regia Andrei Blaier, scenariul Bogdan Ficeac.
Paul Negoescu, autorul scurtmetrajului "Radu+Ana", premiat anul acesta la CineMAiubit, a avut inscris, la acesta sesiune de concurs, proiectul "Renovare" (scenariu si regia Paul Negoescu), pentru care nu a primit finantare.
Sesiunea a doua a concursului de proiecte cinematografice pe anul 2007 a CNC a fost dominata de Radu Mihaileanu, care a obtinut cea mai mare finantare - 1,6 milioane lei - , pentru proiectul de lungmetraj fictiune "Concertul". Proiectul "Concertul" este o coproductie Castel Film/Les Productions du Tresor, regia si scenariul fiind semnate de Radu Mihaileanu. El a obtinut un punctaj total de 53, 99 puncte in urma jurizarii, nota finala pentru scenariu fiind 5,87. Sesiunea de proiecte cinematografice din noiembrie - decembrie a avut un buget de 15 milioane lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.