Bine a facut Consiliul Superior al Magistraturii ca s-a autosesizat in cazul Nastasiu. De fapt, al misteriosului "profesor". Despre care se vorbeste insistent in stenogramele ciudatelor convorbiri dintre procurorul statului si teroristul numarul unu
Bine a facut Consiliul Superior al Magistraturii ca s-a autosesizat in cazul Nastasiu. De fapt, al misteriosului "profesor". Despre care se vorbeste insistent in stenogramele ciudatelor convorbiri dintre procurorul statului si teroristul numarul unu al Romaniei. In timp ce, cu o ciudata insistenta, o buna parte a clasei politice si presei toaca la nesfarsit scandalul creat de presedintele Basescu in legatura cu Norica Nicolai, eu continui in incercarea de a destrama perdeaua de fum. Cu alte cuvinte, stiu ca Presedintia se teme atat de mult de consecintele descifrarii stenogramelor, incat este gata sa arunce pe piata caz dupa caz, cu unicul scop de a deplasa intr-o alta directie centrul atentiei publice. De aceea, procedez pe dos.
Este esential, intr-adevar, ca CSM sa stabileasca cine este "profesorul". Pentru ca la el se face extrem de des referire. In stenogramele la care a avut acces opinia publica, dar mai ales in celelalte, la care nu a avut acces, mult mai numeroase si mai consistente care, in mod straniu, nu au fost plasate pe piata, dar se afla in posesia generalului Zamfir, care este tatucul interceptarilor SRI. Telefonice si netelefonice. Fara a incerca sa le dau lectii ori indicatii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, voi consemna, totusi, faptul ca, de mai multe ori, atunci cand se vorbeste despre "profesor", sunt aduse in discutie doua informatii cheie. Si anume ca acesta este atat de puternic in materie de decizie, incat poate hotari soarta sefilor serviciilor secrete. In principiu, daca vorbim de un stat de drept, acesta nu poate fi decat Traian Basescu. Dar democratia noastra este inca labila, astfel incat grupuri puternice de interese, care au in frunte tartori, actioneaza uneori in numele structurilor legale, constitutionale. De aici si varianta pe care am lansat-o si anume ca profesorul ar putea fi si Talpes. Care, prin functiile importante detinute in zona serviciilor secrete si prin puterea de care inca se mai bucura - e adevarat, neoficial - atunci cand Omar Hayssam era anchetat, putea fi in masura sa-i traga presul de sub picioare presedintelui statului. Si sa ia decizii sau sa influenteze decizii majore in numele sau in spatele acestuia. Mai ales ca Talpes este mentorul procurorului Ciprian Nastasiu, pe care l-a adus de la Timisoara, plasandu-l in "camara" marilor dosare politice. Si predandu-l astfel, ca un slujitor devotat, lui Basescu. Chiar atunci, la inceputul presedintiei acestuia din urma, cand Talpes, in mod spectaculos, s-a prezentat la Cotroceni. Si tot Talpes, la fel de spectaculos, l-a insotit pe Nastasiu la Washington, dupa volatilizarea lui Omar Hayssam, atunci cand procurorul, in nume personal, fara a fi fost trimis ori autorizat de institutiile abilitate ale statului roman, a solicitat sa-si faca, pe malul Potomacului, o spovedanie. Desigur, in stilul sau.
Acum, cand se discuta atat de insistent despre statutul procurorilor, despre fisa de cadre a acestora, de ce nu ar lua CSM in analiza cel mai scandalos caz intalnit pana in prezent in ceea ce-i priveste pe procurorii statului? Si anume ca Ciprian Nastasiu este ofiter acoperit. Si, cu toate astea, lucreaza in interiorul unei puteri, cea judecatoreasca, aceasta fiind, prin Constitutie, independenta. Prezenta acestuia printre procurori este cel mai mare scandal posibil cu care se confrunta Justitia. Mai mare chiar si decat faptul ca acelasi procuror Nastasiu, dupa ce in numele "profesorului" a negociat cu Hayssam, l-a ajutat sa plece pe cel mai mare terorist din Romania, fara ca, in prealabil, sa fi obtinut macar la schimb informatii utile razboiului antiterorist. Ci doar unele indicii ca Omar Hayssam ar putea furniza informatii compromitatoare despre adversarii politici ai lui Traian Basescu. Care de prea multe ori coincid cu adversarii politici ai generalului Ioan Talpes.
Ar fi timpul ca CSM sa se puna pe treaba. Si sa-i elimine pe acei procurori care incalca legea. Facand jocuri in favoarea altor institutii. Ori in favoarea unor politicieni. Incepand cu Nastasiu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.