Cristian Adomnitei le-a cerut inspectorilor scolari generali o lista cu scolile unde pot fi construite gradinite pentru a rezolva criza de locuri acutizata anul trecut. Ministrul promite ca va construi spatii noi pentru prescolari, fara a mai apela l
Cristian Adomnitei le-a cerut inspectorilor scolari generali o lista cu scolile unde pot fi construite gradinite pentru a rezolva criza de locuri acutizata anul trecut. Ministrul promite ca va construi spatii noi pentru prescolari, fara a mai apela la sprijinul primarilor, fara de care insa, in mod legal nu-si poate duce proiectul la indeplinire.
Inspectorii scolari au avut termen, pana ieri, sa-i puna la dispozitie ministrului informatii despre scolile in a caror curte s-ar putea construi gradinite. "Trebuie sa stim unde sa construim noi cladiri, pentru ca primarii nu vor fi foarte interesati sa ne dea spatii", le-a spus el celor 42 de inspectori generali din tara, la videoconferinta de saptamana trecuta. Desi expirata de mult, ministrul Educatiei le-a livrat ca pe o solutie noua metoda construirii de cladiri in perimetrul scolilor care au spatiu suficient.
Adversarii electorali
Cum Adomnitei se afla in conflict deschis cu alesii locali inca de anul trecut - cand i-a facut incapabili sa repare scolile cu banii pe care Guvernul i-a alocat abia in vara, ministrul Educatiei spera sa-i iasa figura electorala. Adomnitei nu a pierdut ocazia sa anunte ca rezolvarea totala a crizei de locuri la gradinite va fi abia peste trei ani, insa doar ca efect al alocarii de fonduri generoase in timpul mandatului sau. Adomnitei nu se opreste insa la gradinite, el vrea si cate un bazin de inot si o sala de gimnastica in fiecare sector al Capitalei - pe terenuri, evident, identificate de inspectorii scolari. "Asteptam propunerile pentru a vedea unde sa amplasam aceste bazine. Licitatiile pentru bazinele de inot, salile de gimnastica si gradinite vor incepe in foarte scurt timp pentru a avea timp", a explicat ministrul.
Primeaza interesul economic
"Suntem intr-un an supraelectoral, cand toata lumea promite marea cu sarea. Noi suntem satui, de 18 ani, s-auzim saci de promisiuni din patru in patru ani, iar realitatea sa fie, de fapt, mult mai mult decat trista, ci de-a dreptul deplorabila", ne-a declarat Catalin Croitoru, liderului FEN. Ministrul Adomnitei si-a atras antipatia sindicatelor din invatamant, care au inteles din start ca promisiunile sunt pur electorale. "Fara a face procese de intentie, eu pot sa banuiesc interesele majore care se ascund in spatele unor sume foarte mari de bani, care se aloca, de cativa ani, in mod unilateral pentru infrastructura. Ar fi fost interesant daca macar anul acesta, dupa doi ani de fonduri importante pentru infrastructura - care nici n-au putut fi totalmente cheltuiti -, s-ar fi facut investitii pe masura si in resursa umana. Or, cum lucrul acesta nu s-a intamplat, noua ne da mult de gandit. In privinta acestui 6% din PIB, noi avem temerea ca nu va reprezenta bugetul Educatiei, ci bugetul necesar pentru diverse firme prietene ale PNL", ne-a mai spus Croitoru.
Cristiana Mateiciuc, inspector general adjunct in ISMB, ne-a declarat ca are o colaborare buna cu toti primarii de sector, indiferent ca sunt adversarii politici ai ministrului: "Avem preocuparea de a gasi spatii noi inca de acum doi ani, avand in vedere ca s-a estimat o crestere a numarului de copii prescolari, iar locurile din gradinite au scazut, dupa retrocedarea unor imobile in care functionau aceste institutii. Pentru anul scolar in curs avem sprijinul total al ministerului pentru noi investitii, la care se adauga si cel al administratiilor locale de sector. Avem in constructie cladiri noi in toate sectoarele Capitalei, sectoarele 3, 2 si 6 avand situatia cea mai buna".
Situatia in sectoarele Capitalei
Primarul Neculai Ontanu are si el in santier 19 gradinite noi in Sectorul 2, ce vor fi date in folosinta anul acesta. "Pentru a elimina criza de locuri la prescolari, am programat suplimentarea cu 2.450 a numarului acestora. In toamna trecuta am realizat studiile de fezabilitate si proiectele tehnice, am organizat licitatiile publice pentru constructori si am reusit chiar sa demaram lucrarile la fundatiile gradinitelor. In paralel, am intreprins si alte masuri, impreuna cu Inspectoratul scolar al Sectorului 2, pentru suplimentarea cu 720 a locurilor in gradinite. Avem in derulare lucrarile de consolidare si extindere de la Gradinita 135, ce va asigura 80 de locuri noi, vom suplimenta cu 150 de locuri noi gradinitele 23 si 147, vom amenaja 430 de locuri pentru gradinite in scolile nr. 25, 26, 32 si 41, si vom inchiria spatii pentru alte 60 de locuri", ne-a declarat primarul Sectorului 2.
Liviu Negoita, primarul Sectorului 3, spera ca toate cele 13 gradinite aflate in diverse stadii de executie - intre 60% si 90% - din toamna anului trecut sa fie date in folosinta in aceasta primavara, in lunile martie-aprilie. "Chiar din momentul inceperii constructiilor am anuntat cresterea capacitatii de primire cu peste 50%, asta insemnand per total, in Sectorul 3, circa 6.800 de copii. Practic, cu cele patru gradinite pe care le vom incepe "de la iarba" in aceasta primavara, vom acoperi cererea la zi de locuri. In toamna, toti parintii din sector vor avea cererile onorate pentru copiii lor", ne-a precizat primarul Liviu Negoita. Edilul sectorului 6, Cristian Poteras are in executie extinderi la 12 gradinite din sector, Marian Vanghelie - la patru gradinite in Sectorul 5, iar Andrei Chiliman - cu cel mai mic numar de copii in Sectorul 1, are doua cladiri in extindere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.