Ce legatura poate exista intre politicianul nominalizat de PNL pentru portofoliul de la Justitie si teroristul facut scapat in circumstante misterioase? Multi cred ca fulminanta dezlantuire prezidentiala impotriva Noricai Nicolai are drept obiectiv p
Ce legatura poate exista intre politicianul nominalizat de PNL pentru portofoliul de la Justitie si teroristul facut scapat in circumstante misterioase? Multi cred ca fulminanta dezlantuire prezidentiala impotriva Noricai Nicolai are drept obiectiv principal abaterea atentiei de la recent publicatele stenograme care probeaza ceea ce orice observator lucid intuise de mult: ca Omar Haissam a fugit cu "voie de la stapanire". Doar un naiv ar fi putut crede penibilele explicatii oficiale, cum ca sirianul a fortat granita, speculand lipsa de coordonare a serviciilor secrete - care, vezi Doamne, uitasera sa-l mai urmareasca dupa punerea sa in libertate provizorie. Eliberare solicitata chiar de procuror, despre care am aflat intre timp ca este ofiter acoperit!
Nu era nevoie de nici o stenograma ca sa ne dam seama ca fuga lui Haissam nu ar fi fost posibila fara acordul lui Traian Basescu, cel care a coordonat personal "celula de criza" de la Cotroceni pe tot parcursul farsei ostaticilor. Dupa toata tevatura facuta in jurul teroristului sirian, e imposibil de crezut ca intreaga comunitate de informatii din Romania a uitat, brusc, de existenta acestuia. Ca nimeni nu si-a adus aminte de el nici macar atunci cand presa a avertizat (cu probe foto) ca muribundul eliberat din considerente umanitare parea cat se poate de vioi la cumparaturi prin Capitala. O asemenea amnezie generala nu se putea produce decat la ordin. Un ordin de la cel mai inalt nivel. Ipoteza e confirmata, de altfel, si de lipsa de consecinte a acestui incredibil fiasco. Nimeni nu a intrat in puscarie, nimeni nu este cercetat penal. Ciprian Nastasiu a ramas in continuare procuror. Si ofiter.
Dupa fuga lui Haissam, Traian Basescu nu s-a suparat pe serviciile secrete. Dimpotriva. A incercat sa promoveze o legislatie care le-ar fi conferit puteri pe care nici macar Securitatea ceausista nu le avusese vreodata. Norica Nicolai a fost printre opozantii cei mai vocali ai proiectului. Nu, nu cred ca de aici i se trage antipatia presedintelui.
De fapt, nu despre antipatie este vorba. Oricine ar fi fost nominalizat de liberali s-ar fi trezit tinta a unor atacuri similare. Oricui i se poate gasi nod in papura. Daca nu in dosarul de Securitate, atunci in cel de cadre. Cristian Parvulescu a fost "demascat" ca are o sotie functionara la Guvern! Oricine poate fi compromis, cu putin ajutor din partea "specialistilor". O tamponare banala poate fi prezentata aproape ca o crima. Acuzatiile prezidentiale la adresa Noricai Nicolai sunt la fel de veridice pe cat s-a dovedit stirea, repetata isteric, ca Ludovic Orban a lovit un copil pe trecerea de pietoni si "a fugit de la locul faptei".
Presedintele Basescu a prins gustul campaniilor de demolare. Foloseste cu dezinvoltura tot retetarul de trucuri securiste. Nu are scrupule si nu se teme de ridicolul inconsecventei. Fiindca, sa fim seriosi, cati dintre apropiatii sai ar rezista unui scrutin similar celui la care a fost supusa Norica Nicolai? Cum arata dosarul de cadre al Monicai Macovei? Sau ce ne-ar putea spune Valeriu Stoica despre adoptiile internationale? Stim deja ca Daniel Morar a tinut un om nevinovat dupa gratii timp de patru luni. Nu in urma cu 20 de ani, ci in minunata democratie postcomunista. O stia si Traian Basescu, atunci cand l-a numit in fruntea Parchetului Anticoruptie. Dar prietenilor le aplica, in mod evident, o alta masura decat adversarilor. Prietenii cei mai buni ai presedintelui raman, insa, in umbra. Ei sunt sursa intunecata a puterii sale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.