CE BEM, CE MANCAM  
Carnea dezosata mecanic (MDM) este un ingredient din categoria resturilor, care este folosit de producatori pentru alimentele de cea mai proasta calitate. In parizerul analizat, MDM are cea mai mare pondere.

CE BEM, CE MANCAM
Carnea dezosata mecanic (MDM) este un ingredient din categoria resturilor, care este folosit de producatori pentru alimentele de cea mai proasta calitate. In parizerul analizat, MDM are cea mai mare pondere.

Parizerul Primo este unul dintre produsele care nu sunt recomandate majoritatii consumatorilor, din cauza ingredientelor pe care le contine. De pe eticheta citim ca are in compozitie: "carne dezosata mecanic, slanina, sorici, proteina vegetala din soia, amidon, condimente naturale, sare, conservant (nitrit de sodiu E 250), antioxidant (ascorbat de sodiu E 301), stabilizator (polifosfat de sodiu E 452), potentiator de gust (monoglutamat de sodiu E 621), colorant natural (carmin E 120)". Produsul este fiert, iar membrana este artificiala si necomestibila.

ANALIZA. Parizerul analizat este un produs din carne fiert, in membrana artificiala necomestibila, obtinut din carne de pasare dezosata mecanic - MDM, slanina de porc, sorici, proteina din soia, amidon, condimente si o serie de E-uri, conservant - nitrit de sodiu, antioxidant - ascorbat de sodiu, stabilizator - polifosfat de sodiu, potentiator de gust - glutamat monosodic - colorant carmin.

Desi produsul nu are eticheta nutritionala, din compozitie rezulta ca acesta are o valoare biologica foarte scazuta datorita proteinelor de slaba calitate din MDM, grasimilor saturate de origine animala aterogene si a proteinei colagenice din sorici, fara valoare nutritionala. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca aceasta compozitie imprima produsului un profil nutritional dezechilibrat, periculos pentru sanatatea consumatorului. Pe langa aceste materii prime de baza, de slaba calitate, produsul contine si un polizaharid natural amidon (ca cel din paine), dar si o serie de E-uri periculoase, care inrautatesc si mai mult caracteristicile nutritionale ale produsului. Densitatea calorica a mezelului este ridicata datorita continutului mare de grasimi saturate, ne spune specialistul.

ALERGII. Nitritul de sodiu interfereaza cu metabolismul acizilor grasi, care pot forma nitrozamine cancerigene, pot bloca hemoglobina si transportul oxigenului la tesuturi si organe, inclusiv la creier, putand provoca cefalee si cianoze. De asemenea, E 250 poate declansa hipertensiune precoce. La persoanele sensibile exista riscul aparitiei unor alergii si eczeme. Nitritul poate induce afectiuni ale glandei tiroide.

E 452, polifosfat, este o sursa de fosfor care poate dezechilibra balanta fosfor - calciu, impiedicand asimilarea si fixarea calciului in oase, putand induce osteoporoza si/sau depuneri anormale de calciu (cioc de calciu). In unele cazuri, E120, colorantul carmin, poate provoca alergii, rinite, astm, eruptii cutanate. Produsul contine surse ascunse de sodiu, zaharuri (amidon) si soia.

CONCLUZII. Produsul este interzis copiilor si nu este recomandat suferinzilor de tiroida, suferinzilor de boli cardiovasculare, renale si hepatice, celor cu boli dermatologice, pulmonare, stomatologice, celor cu afectiuni neurologice si psihice, femeilor insarcinate si care alapteaza, supronderalilor si obezilor, suferinzilor de poliartrite reumatoide, celor cu sindrom metabolic, bolnavilor de cancer, alergicilor. Diabeticii vor trebui sa tina cont de cantitatea de amidon din produs, iar persoanele cu alergie la soia vor testa produsul inainte de consum.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.