Vorbeste despre identitatea nationala a maghiarilor si modernizare ca principii de baza, dar intr-un interviu acordat Jurnalului National, admite ca autonomia teritoriala este tinta. Presedintele UDMR, Marko Bela, se pregateste de campania electora

Vorbeste despre identitatea nationala a maghiarilor si modernizare ca principii de baza, dar intr-un interviu acordat Jurnalului National, admite ca autonomia teritoriala este tinta. Presedintele UDMR, Marko Bela, se pregateste de campania electorala. Pentru a construi o Romanie in care un maghiar sa poata fi prim-ministru.

Jurnalul National: Anul 2008 este an dublu electoral. Care este strategia UDMR pentru acest an? Marko Bela: Si pentru UDMR este o provocare foarte mare, fiindca deja in 2007 unii au preconizat caderea acestei formatiuni la alegerile pentru PE, si in urma rezultatelor din noiembrie noi totusi am inceput, dupa parerea mea, anul 2008 cu dreptul. Prioritatile, din punctul nostru de vedere, se asaza pe doua piloane: pe de o parte, dezideratele legate de identitatea nationala: invatamant in limba materna, institutiile culturale in limba materna, diferitele forme de autonomie. Celalalt pilon ar fi modernizarea. Deci reforma societatii romanesti, modernizarea zonelor Ardealului, in general, si a zonelor locuite de maghiarii din Transilvania.

Va fi organizarea Tinutului Secuiesc o idee de baza a mesajului dumneavoastra pentru alegeri? Mesajul va fi acesta: identitatea nationala si modernizare. Si cele doua idei nu contrapuse, ci complementare. Cu alte cuvinte, fara modernizare nu va fi posibila pastrarea identitatii nationale. Nu vom putea duce in viitor identitatea nationala, nu vom putea sa dezvoltam valorile legate de identitatea nationala daca nu ne asumam valorile privind o modernizare si valorile europene.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.