Ministerul sustine ca nu s-a finalizat validarea informatiilor
RICA are doar patru angajatiMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) nu a transmis Comisiei Europene datele privind veniturile fermierilor aferente anului 2006, deoarece
Ministerul sustine ca nu s-a finalizat validarea informatiilor
RICA are doar patru angajatiMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) nu a transmis Comisiei Europene datele privind veniturile fermierilor aferente anului 2006, deoarece pana la termenul asumat fata de Comisie, respectiv pana la 31 decembrie 2007, nu s-a finalizat validarea informatiilor colectate.
Potrivit cerintelor Uniunii Europene (UE), in fiecare stat membru trebuie sa functioneze o retea de informatii contabile care sa centralizeze veniturile obtinute in cadrul exploatatiilor agricole. In cazul Romaniei, transmiterea datelor centralizate in Reteaua de Informatii Contabile Agricole (RICA) este obligatorie incepand din acest an, deoarece informatiile obtinute pana acum se refera la perioada de preaderare.
Insa, potrivit angajamentelor asumate fata de Comisie, Romania ar fi trebuit sa colecteze de la exploatatiile agricole 1.200 de chestionare privind veniturile obtinute in anul contabil 2006 si sa transmita Comisiei datele pana la 31 decembrie 2007. Din datele furnizate ieri de MADR si citate de NewsIn, rezulta ca au fost colectate 855 de chestionare, din care au fost validate 425, pana la sfarsitul anului 2007.
"Romania va transmite in mod oficial informatii catre Comisia Europeana incepand din anul 2008, pentru anul contabil 2007.
Datele colectate in anul 2007 pentru anul contabil 2006 nu au fost transmise la Bruxelles. In prezent, nu exista o analiza privind veniturile declarate de fermieri", potrivit MADR.
Surse din MADR au declarat ca, in luna octombrie 2007, Comisia Europeana a solicitat ministerului sa gaseasca solutii privind personalul alocat RICA, socotit ca fiind insuficient. In prezent, doar patru angajati sunt repartizati acestui departament, iar fostul director Mihai Ignat si-a prezentat demisia la sfarsitul anului trecut.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Romania trebuie sa colecteze 1.200 de chestionare pentru anul 2008.
De asemenea, UE plateste cate 150 de euro pentru fiecare chestionar completat din acest an. Termenul-limita pentru finalizarea colectarii este 1 septembrie 2008, iar datele trebuie transmise la Bruxelles pana la 31 decembrie 2008.
RICA a fost instituita in UE in anul 1965, scopul acestei structuri fiind acela de a determina veniturile si de a analiza activitatea economica a exploatatiilor agricole pe baza informatiilor contabile colectate de la ferme.
Comisia Europeana foloseste informatiile colectate de RICA in vederea intocmirii de rapoarte anuale privind situatia agriculturii si a veniturilor fermelor din UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.