Leul se prabuseste in aceste zile, a cazut ieri pana la cea mai joasa cotatie a ultimilor trei ani si a spart pragul de rezistenta de 3,71 lei/euro. Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, crede ca moneda nationala este victima speculat
Leul se prabuseste in aceste zile, a cazut ieri pana la cea mai joasa cotatie a ultimilor trei ani si a spart pragul de rezistenta de 3,71 lei/euro. Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, crede ca moneda nationala este victima speculatiilor valutare, firesti pentru o economie vulnerabila ca a Romaniei. Vosganian nu asociaza insa evolutia leului cu halucinanta cheltuire de catre primarii a sumei de sapte miliarde lei in ultima saptamana a anului trecut.
Seful Finantelor nu vede in nebunia cheltuielilor primariilor decat un atac surprinzator si aproape miselesc asupra deficitului fiscal, de care este responsabil. Informatia ca piata a fost inundata in ultima saptamana a anului de sapte miliarde de lei i-a dezmeticit pe analistii financiari, care incep sa inteleaga de ce este o presiune asa de mare pe moneda nationala incat a alunecat rapid cu 3,4% de la inceputul anului. Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, vede in excesul de lei din piata o sursa de presiune asupra monedei nationale, care se adauga efectelor tranzactiilor speculative dirijate de la Londra, si explica de ce, desi banca centrala a scos din piata peste 12 miliarde de lei la noua dobanda de 8%, leul cade. Probabil va fi nevoie de un efort de sterilizare mai mare, atat din partea bancii centrale, cat si dinspre Finante", spune Anghel.

Toata framantarea ministrului Economiei si Finantelor din ultimele luni ale anului trecut, prin care anunta ca va interzice cheltuieli de ultima ora din banul public si promitea un deficit fiscal mai confortabil, s-a dovedit aproape inutila. In ultima luna, cheltuielile imense ale administratiei publice locale au dat peste cap deficitul bugetar si o data cu acesta au atacat dur si leul, a carui cotatie se prabuseste sub presiunea speculatiilor bancilor de investitii straine si a leilor in exces miscati de primarii.
In ultima saptamana a anului, primariile au cheltuit cate un miliard de lei pe zi, explica Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor. In luna decembrie, de altfel, administratia locala a cheltuit jumatate din banii alocati pentru tot anul, sugereaza Vosganian. Euforia risipitoare a autoritatilor locale, care a scapat calculelor Finantelor, a insumat cheltuieli de 7,1 miliarde lei in ultima saptamana a lunii decembrie (2 miliarde euro).
Primariile au pus astfel leul cu spatele la zid, spun analistii pietei financiare, care vad cum cheltuielile publice slabesc leul.
"Asa se explica lichiditatea din piata monetara: au injectat in ultima parte a anului prea multi lei pe o piata si asa destul de nervoasa", spune Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR). Leul a cazut ieri cu 0,8%, pana la 3,7235 lei/euro, cea mai joasa cotatie a ultimilor trei ani. De la inceputul anului, leul a coborat cu 3,4%, in ciuda efortului bancii centrale de a mari cu 0,5% dobanda de politica monetara.
Vosganian a evitat sa dea o prognoza pe evolutia leului, dar spune ca autoritatile de la Bucuresti vor face tot ce se poate pentru a stapani inflatia.

Deficit fiscal de 2,4% din PIB
Factura totala a cheltuielilor publice ale Romaniei a urcat in 2007 pana la 146,8 miliarde lei (aproape 44 miliarde euro), suma ce reprezinta mai mult de o treime (38%) din economia romaneasca si creeaza un dezechilibru fiscal de 9,9 miliarde lei (2,99 miliarde euro).
La finalul anului trecut, Romania a afisat un deficit bugetar ce reflecta diferenta negativa intre incasarile din taxe si impozite si cheltuielile publice, de 2,4% din produsul intern brut (PIB), a anuntat ministrul Economiei si Finantelor. Daca se calculeaza dupa regulile de contabilitate europeana, deficitul fiscal este ceva mai mare, intre 2,6 si 2,7% din PIB, spune Vosganian.
"Este un deficit fiscal ce satisface criteriile europene stabilite la Maastricht si ce se incadreaza in programul Guvernului, care a coborat proiectia de deficit de la 2,8% din PIB, cat era initial, la 2,4% din PIB", a comentat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI). Fost ministru al Finantelor, Tanasescu spune ca, desi deficitul fiscal este un semn bun, tendinta de crestere este ingrijoratoare si reaminteste ca Romania nu este ferita de socuri externe, iar mediul financiar international e tensionat in acest an. "Trebuie sa tinem in frau cheltuielile in acest an", a recomandat reprezentantul Romaniei la FMI.
In esenta - spune Vosganian - sunt bani in Romania, insa este inadmisibil sa fie cheltuiti pe ultima suta de metri. El compara nebunia cheltuielilor pe ultima suta de metri cu accelerarea motoarelor unui avion la aterizare, manevra care ar prabusi aeronava. Vosganian spune ca va avea o discutie cu presedintii comisiilor de specialitate din Parlament, pentru a gasi o solutie care sa puna ordine in finantele publice locale, care - surpriza - nu dau socoteala Ministerului Economiei si Finantelor, si spune ca ii va propune premierului un set de masuri. "Lectia anului 2007 este ca economia romaneasca are resurse pentru a mari alocarile, exista vointa politica, insa ne lipseste predictibilitatea", concluzioneaza ministrul Economiei si Finantelor.

Majorarea pensiilor a costat 313 miliarde euro
Intr-o tentativa de a descrie efortul Finantelor de a stapani derapajul fiscal, Vosganian a prezentat o lista a cheltuielilor ce nu au fost prevazute in bugetul de stat pentru 2007, care depasesc 3,2 miliarde de euro si includ facturile pentru majorarea pensiilor (313 milioane euro), subventiile agricole (575 milioane euro) si neincasarea taxei pe valoarea adaugata pe importurile din tari nemembre ale Uniunii Europene (424 milioane euro). Imprumuturile administratiei publice locale insumeaza 650 milioane euro, suma ce reprezinta 0,5% din PIB. Una peste alta, deficitul fiscal s-ar fi putut dubla din cauza acestor cheltuieli neprevazute, sustine Vosganian.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.