Parlamentul European (PE) a adoptat un proiect legislativ care include principii comune pentru stabilirea taxelor pe aeroporturile din spatiul comunitar, inclusiv in cazul Aeroportului “Henri Coanda” din Bucuresti si al celui din Timiso
Parlamentul European (PE) a adoptat un proiect legislativ care include principii comune pentru stabilirea taxelor pe aeroporturile din spatiul comunitar, inclusiv in cazul Aeroportului “Henri Coanda” din Bucuresti si al celui din Timisoara.
Directiva are rolul sa previna ca operatorii de aeroporturi sa se foloseasca de pozitia dominanta detinuta pe piata in stabilirea taxelor si sa permita astfel dezvoltarea echilibrata a sectorului aviatic din Uniunea Europeana. Comisia Europeana a propus ca noile reglementari sa fie aplicate aeroporturilor cu un trafic anual de peste un milion de pasageri, dar Parlamentul sustine un prag de cinci milioane de pasageri, sau care sa reprezinte peste 15% din deplasarile de acest tip care au loc in statul respectiv. Decizia afecteaza 67 de aeroporturi din UE. Printre acestea se numara Heathrow din Londra, Frankfurt/Main, Paris-Charles de Gaulle, Paris/Orly, dar si Henri Coanda din Bucuresti si aeroportul din Timisoara, precum si cele din Sofia, Varna, Budapesta si Varsovia.
REGULI. Potrivit noilor reglementari, toate aeroporturile vor respecta reguli comune privind furnizarea reciproca de informatii, in conditii de transparenta, inclusiv in privinta modalitatii de colectare a taxelor. De asemenea, directiva prevede infiintarea de autoritati de reglementare nationale independente care sa urmareasca aplicarea prevederilor acesteia. Legislativul european a adoptat amendamente de compromis referitoare la definirea taxelor de aeroport, retelele de aeroporturi, calitatea serviciilor oferite de operatorii de aeroporturi in schimbul taxelor, precum si finantarea noilor proiecte de infrastructura.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.