Dupa mai bine de sase luni de conflict, Kazahstanul si consortiul de exploatare al zacamantului Kasagan au ajuns la un compromis, a anuntat luni compania petroliera nationala kazaha KazMunaiGas, adversar in acest sens fiind pana acum doar compania am
Dupa mai bine de sase luni de conflict, Kazahstanul si consortiul de exploatare al zacamantului Kasagan au ajuns la un compromis, a anuntat luni compania petroliera nationala kazaha KazMunaiGas, adversar in acest sens fiind pana acum doar compania americana ExxonMobil, afirma AFP, informeaza NewsIn.
"KazMunaiGas este fericit sa anunte ca un nou acord-cadru a fost semnat cu toti membrii consortiului de exploatare al zacamantului Kasagan", reiese dintr-un comunicat al companiei.
Partenerii proiectului petrolier au acceptat majorarea participatiei detinute de KazMunaiGas din acest consortiu in cadrul unui acord de partajare a productiei "la nivelul principalilor actionari, incepand cu data de 1 ianuarie 2008", precizeaza documentul, fara a oferi insa date suplimentare. "Partile vor aplica prevederile noului acord", a adaugat compania kazaha. Guvernul kazah anuntase ca doreste o participatie de 16% din consortiu, fata de nivelul de 8,33% detinut pana in acest moment. Un acord fusese adoptat deja in decembrie 2007, insa ExxonMobil s-a declarat impotriva. Eni (Italia), Total (Franta), ExxonMobil (SUA) si Shell (Olanda-Marea Britanie) controlau fiecare 18,5% din consortiul international insarcinat cu exploatarea zacamantului Kasagan. ConocoPhillips controla 9,26% din consortiu, iar grupurile Inpex (Japonia) si KazMunaiGas detineau fiecare 8,33%.
Compromisul anuntat luni pune capat unor negocieri ce tin inca din luna august 2007.
Guvernul kazah cerea compensatii de la consortiul condus de compania italiana Eni pentru intarzierea lansarii productiei, planificata initial pentru 2005, apoi 2008 si in cele din urma pentru 2010, precum si pentru majorarea considerabila a costurilor, ce au crescut de la 57 la 136 miliarde dolari.
"Cu finalizarea, incununata de succes, a indelungatelor si dificilelor negocieri incepute in august, calea pentru completarea proiectului Kasagan este deschisa", s-a felicitat KazMunaiGas.
Kazahstanul a dorit foarte mult finalizarea unui acord favorabil grupului petrolier national, adoptand chiar o lege ce ii permite sa anuleze unilateral un contract de partajare a productiei in cazul in care nu s-ar fi ajuns la un acord.
Eni, grup ce conduce consortiul, a explicat ca problemele sunt legate de dificultatile tehnice intampinate in dezvoltarea acestui zacamant offshore, situat in nordul Marii Caspice, in ape profunde, care timp de jumatate de an sunt inghetate, iar petrolul contine un gaz toxic ce trebuie extras.
Zacamantul Kasagan contine, conform estimarilor, rezerve de 38 miliarde barili de petrol, dintre care 13 miliarde barili pot fi recuperati prin folosirea unei tehnici extractive bazate pe injectia de gaze.
Acest zacamant sta la baza strategiei Kazahstanului de a-si tripla productia de petrol pana in 2015, statul ex-sovietic devenind astfel o sursa din ce in ce mai importanta de petrol din afara Organizatiei Ţarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.