Regizorul Cristian Mungiu a ratat Globul de Aur pentru cel mai bun film strain, cu al sau “4,3,2”, in favoarea peliculei “Scafandrul si fluturele”, regizat de Julian Schnabel. Acesta este regizorul nominalizat la Festivalul d
Regizorul Cristian Mungiu a ratat Globul de Aur pentru cel mai bun film strain, cu al sau “4,3,2”, in favoarea peliculei “Scafandrul si fluturele”, regizat de Julian Schnabel. Acesta este regizorul nominalizat la Festivalul de Film de la Cannes 2007 care a ridicat nemultumiri vizavi de Palme D'Orul adjudecat de Mungiu, declarånd acid ca romånul a primit premiul european pe criterii politice. Vocea lui Schnabel s-a facut auzita in Statele Unite, iar americanii i-au facut pe plac. Daca Mungiu a iesit invingator la importante festivaluri de film europene si americane, de data asta, la Globurile de Aur, Schnabel a reusit sa obtina distinctia mult visata, dar si pe aceea de cel mai bun regizor.

Filmul americanului Schnabel, “Scafandrul si fluturele”, a primit numeroase distinctii la festivaluri de film internationale si a concurat, impreuna cu “4,3,2” la Cannes. Imediat dupa anuntarea marelui premiu de la Cannes, Julian Schnabel facea declaratii rautacioase la adresa lui Cristian Mungiu. Schnabel spus atunci ca el ar fi meritat Palme d'Or si ca regizorul roman a fost premiat pe criter ii politice: “De fapt, pana la ora 2.00 a acelei zile, membrii juriului festivalului voiau sa-mi dea mie Palme d'Or. Jurizarea devine foarte politica si polemica, asa ca ei spun 'Ok, ii dam lui Schnabel premiul pentru cel mai bun regizor si ne-am luat de-o grija, si ii dam romanului Palme d'Or>>”. Ei, bine, iata ca nemultumirile americanului au ajuns la urechile juriului de la Globurile de Aur, care i-a consolat infrangerea de la Cannes cu doua premii importante: cel mai bun film strain si cel mai bun regizor.

Cu cateva zile inaintea conferintei de la Globurile de Aur, regizorul Cristian Mungiu a declarat ca nu are “asteptari din cale afara de mari”, pentru ca filmul sau este singurul dintre nominalizati care “nu are nici un fel de implicare americana”. “Celelalte, sub o forma sau alta, beneficiaza de mecanismul de promotie american si de fonduri americane, fie la nivel de productie, fie la nivel, de distributie si, ca atare consider ca este un lucru foarte bun pentru noi ca am reusit sa ne facem popularizarea de care aveam nevoie pentru Oscar prin selectia aceasta”, a mai spus Mungiu. Tot cu putin inainte de Globuri, regizorul roman castiga Premiul Asociatiei Criticilor de Film din Los Angeles pentru cel mai bun film strain al lui 2007. Pelicula lui Mungiu a mai primit premiile “Hollywood World Award”, distinctia pentru cel mai bun film al Festivalului de Film de la Stockholm, si cel mai bun film si cea mai buna regie la European Film Awards de la Berlin.

Unde este glamourul de altadata?
Din cauza grevei scenaristilor de la Hollywood, cea de-a 65-a editie a Globurilor de Aur a fost redusa la o simpla conferinta de presa, in care cateva vedete de televiziune au anuntat sec invingatorii. Fara prezenta starurilor nominalizate, fara covor rosu, fara petreceri luxoase, ceremonia a fost lipsita de stralucirea obisnuita. Marele castigator a fost filmul “Atonement”, care s-a bucurat de sapte nominalizari, “impuscand-o” pe cea mai importanta: cel mai bun film (drama), in defavoarea lui “American Gangster”. Succesul inregistrat de “Atonement”, realizat dupa un scenariu de Ian McEwan, i-a facut pe producatorii filmului sa declare ca “este o victorie pentru cinematografia britanica”. Desi criticii de film se asteptau ca “Juno” sa iasa castigator, cel mai bun film muzical sau comedie a fost desemnat “Sweeney Todd”, regizat de Tim Burton. Distinctia a fost completata de cea primita de Johnny Depp pentru interpretarea sa din “Sweeney Todd”, desemnat cel mai bun actor intr-un film muzical. Depp, absent la eveniment, a fost nominalizat de opt ori consecutiv si este pentru prima data cand primeste un Glob de Aur. Marion Cotillard a castigat premiul pentru cea mai buna actrita intr-un film muzical, desi multi o dadeau drept favorita pe Ellen Page, in filmul “Juno”.

Julie Christie, mai tare decåt Angelina Jolie
Cel mai bun actor a fost Daniel Day-Lewis, intr-un western istoric, “There will be blood”. Actorul britanic a reusit astfel sa treaca inaintea lui George Clooney si Denzel Washington, propusi si ei pentru aceasta distinctie. Julie Christie a fost numita cea mai buna actrita intr-o drama, pentru rolul ei din “Away From Her”. Nominalizate la aceasta categorie au fost si Jodie Foster (“The Brave One”), Angelina Jolie (“A Mighty Heart”) si Keira Knightley (“Atonement”). Javier Bardem este cel mai bun actor intr-un rol secundar, cu rolul sau din “No Country For Old Men”. Au pierdut in fata lui Bardem Casey Affleck si John Travolta. Filmul care i-a adus premiul lui Bardem a mai luat un Glob, acela pentru cel mai bun scenariu, scris de fratii Ethan si Joel Cohen. Cate Blanchet a fost numita cea mai buna actrita intr-un rol secundar, in filmul “I'm Not There”, detronand-o pe Julia Roberts, aflata si ea pe lista.

Cea mai buna coloana sonora a revenit tot filmului “Atonement”, a carui muzica este compusa de Dario Marianelli. Cel mai bun cantec este “Guaranteed”, a lui Eddie Verder, din “Into The Wild”, iar cel mai bun film de animatie este “Ratatouille”.

Starurile s-au bucurat ca au stat acasa
Pentru ca toate petrecerile care se tineau de obicei dupa ceremonie au fost oficial anulate, vedetele si-au gasit diverse preocupari in timpul transmiterii conferintei de presa. Cu cåteva zile inainte, multe dintre staruri au spus ca vor urmari evenimentul de acasa, din fata televizorului. Cel mai glumet a fost George Clooney, care a declarat ca “se va uita la Bonanza, la televizor color”. Actritele au marturisit “bucuroase” ca le convine anularea fastuoasei ceremonii, pentru ca pot manca pe saturate fara sa-si faca grij ca nu vor incapea in rochiile de gala.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.