Marea batalie pentru Norica Nicolai a revelat si un fapt de natura sa ne bucure: dosarul de pe vremuri a fost rebotezat mapa. Nu se mai spune "dosarul dnei Norica Nicolai", ci se spune "mapa profesionala a dnei Norica Nicolai". Un pas inainte tot s-a
Marea batalie pentru Norica Nicolai a revelat si un fapt de natura sa ne bucure: dosarul de pe vremuri a fost rebotezat mapa. Nu se mai spune "dosarul dnei Norica Nicolai", ci se spune "mapa profesionala a dnei Norica Nicolai". Un pas inainte tot s-a facut. La mai putin de douazeci de ani de la caderea dictaturii, unul dintre cuvintele-cheie ale regimului trecut a cazut si el. Dar continutul nu. (Mai cazuse, tacit, si expresia "Serviciu de cadre", inlocuita cu una noua, "Resurse umane".) In fond, "mapa profesionala" a senatoarei care candideaza de o luna la postul de ministru al Justitiei e tot "dosarul de cadre" de altadata, adica parte din dosarul sau de securitate.
Toti ministrii de dupa 1990 au avut, desigur, o asemenea tinichea pe care le-o va fi atarnat de coada securistul locului lor de munca, acoperit ca functionar de "cadre". Nu s-a gandit, insa, nici un presedinte sa apeleze la acest dosar, fie si sub numele de "mapa profesionala", pana azi. si nici cel de azi nu s-ar fi gandit, daca intre domnia sa si senatoarea liberala nu ar fi existat o multime de mici, dar esentiale, conflicte in trecutul imediat. si daca trecutul imediat te supara, de ce sa nu apelezi la trecut, fie si la unul mai indepartat, ca sa-ti atingi telul. Nu spun ca dna Norica Nicolai e chiar omul ideal pentru postul care i s-a harazit de catre partidul sau. Dar cred ca, daca avea atatea cate se pot spune impotriva reformei Justitiei, in prezent, acestea ar fi trebuit sa fie motivele dlui presedinte de a nu o numi, iar nu un trecut oricum indoielnic.
Se spune ca dna Norica Nicolai a facut doua mari greseli pe vremea cand era procuror al RSR, undeva prin Oltenita. In fapt, ceea ce stie toata lumea si a vazut la televizor este faptul ca a introdus o duduie despre care se spune ca e nepoata sa in Senat, unde aceasta si-a dat in petic jucandu-se cu sistemul electronic de vot si cartela aferenta locului pe care s-a asezat. O oarecare usuratate a dovedit senatorul Norica Nicolai cand si-a introdus nepoata, dar nici a doua persoana nu se poate spune ca a fost teribil de responsabila.
Cat despre "mapa profesionala", ce-o mai fi si prin cele ale altor ministri membri ai CSAT? te intrebi cand auzi povestea despre dna Norica Nicolai. Noi banuim ce se afla pe-acolo, multa lume a si spus-o sau scris-o, dar degeaba. stie o lume intreaga cam ce se afla si prin mapele mai mult sau mai putin profesionale ale bogatilor zilei, ale tuturor bogatilor zilei, fara nici o exceptie, dar degeaba. Sub ochii nostri se alcatuiesc alte "mape profesionale", contemporane, ale unor deputati, senatori, primari generali, consilieri si presedinti de consilii judetene, ciuruite din toate punctele de vedere si, cu toate acestea, majoritatea apar spalati la o noua tura de alegeri si, multi, chiar sunt alesi. Cate nu s-au scris si despre "mapa profesionala" a dlui Ion Iliescu si cu toate acestea tot e mai stimat decat Ceausescu de o multime de oameni, iar unii l-ar alege presedinte de republica si a cincea oara.
In fond, in politica e ca-n viata: daca esti norocos, nu conteaza ce mapa profesionala ai si nu ti se aplica vreun criteriu care te-ar defavoriza. Daca ai ales partidul aflat in dizgratia prezidentiala, atunci mapa redevine activa. Cazul candidatei pentru Ministerul Justitiei.
Cat despre travestirea dosarului de securitate in mapa profesionala, vorba lui Urmuz: pelicanul sau babita? Sau: inca o lovitura data Securitatii.

Nicolae Prelipceanu este publicist


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.