Functionarii publici au declansat conflictul de interese cu Guvernul din cauza nesolutionarii revendicarilor comunicate de Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) in luna octombrie a anului trecut. “De data asta suntem hotar
Functionarii publici au declansat conflictul de interese cu Guvernul din cauza nesolutionarii revendicarilor comunicate de Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) in luna octombrie a anului trecut. “De data asta suntem hotarati. N-am declansat conflictul de interese in toamna din cauza europarlamentarelor. Asteptam invitatia Guvernului pentru negocieri”, a afirmat, pentru Jurnalul National, Valer Suciu, presedintele executiv al FNSA.
Principalele cereri ale sindicalistilor sunt adoptarea in regim de urgenta a legii privind sistemul unitar de salarizare a functionarilor publici si negocierea punctului valoric prevazut in aceasta lege, astfel incat cresterea salariala sa fie de cel putin 30%. Potrivit liderului sindical Valer Suciu, FNSA are 41.000 de membri si 120.000 de functionari ar beneficia de marirea salariala solicitata. In prezent, salariul mediu net in administratia publica este de circa 680 de lei.
Celelate revendicari ale sindicalistilor din administratia publica se refera la suspendarea aplicarii incompatibilitatilor prevazute de Legea 188/1999 privind statutul functionarilor publici, pana cand Guvernul le va asigura acestora salarii corespunzatoare, care sa compenseze aceste incompatibilitati si eliminarea imixtiunilor facute de Guvern in problemele administratiei publice locale aflate in competenta primarilor si a consiliilor locale.
Pe lista de cereri ale FNSA se mai afla repartizarea biletelor de odihna pentru salariatii din administratia publica direct prin federatiile reprezentative din acest sector si punerea la dispozitia Federatiei de catre Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a unui spatiu pentru amenajarea unui birou in Capitala, Federatia avand doar un sediu in Cluj.
FNSA ameninta Guvernul ca, in cazul in care revendicarile nu vor fi solutionate, functionarii vor trece la actiuni de protest care vor afecta intreaga administratie publica din Romania.
Daca pana la sfarsitul lunii ianuarie 2008 Guvernul nu va solutiona revendicarile sindicalistilor din administratie, acestia vor organiza mitinguri de protest si greva de avertisment, ne-a declarat Valer Suciu, presedintele executiv al FNSA.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.