Noile depistari reprezinta, de fapt, persoane infectate prin transfuziile facute in anii '90, cand nu se descoperise virusul hepatitei C.

Centrul de Diagnostic si Tratament „Victor Babes“ a intrat in alerta dupa ce a depistat
Noile depistari reprezinta, de fapt, persoane infectate prin transfuziile facute in anii '90, cand nu se descoperise virusul hepatitei C.

Centrul de Diagnostic si Tratament „Victor Babes“ a intrat in alerta dupa ce a depistat 20 de cazuri de hepatita C la 40 de testari. Analizele s-au efectuat la inceputul acestui an, in zilele de 1 si 2 ianuarie si au provocat ingrijorare printre specialisti. Epidemiologii sunt de parere ca exista riscul sa ne confruntam cu o adevarata epidemie de hepatita C. Mai mult decat atat, intr-un singur an, din 2006 in 2007, Romania a reusit sa treaca pe harta verde a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, privind incidenta cazurilor de hepatita virala C. Zona verde este specifica tarilor cu cea mai crescuta incidenta a acestei boli, de peste 8%. Pana in 2006, tara noastra s-a aflat in zona medie, cu incidenta intre 2 si 5%. In zona verde intra, pe langa Romania, tari din Africa, Asia si India. Romania ocupa locul intai in Europa ca numar total de cazuri de hepatita C inregistrate si locul patru ca rata a mortalitatii cauzate de bolile hepatice. Tara noastra inregistreaza aproape 10% din cele 12 milioane de per soane infectate cu virusul hepatitei C in intreaga Europa. Medicii spun ca nu este vorba de o explozie a numarului de imbolnaviri, ci de o explozie a numarului de pacienti depistati cu virusul hepatitei C. Si asta deoarece evolutia hepatitei C este lenta si asimptomatica, timp de 20-25 de ani, iar in prezent au inceput sa se vada consecintele infectarii cu acest virus. Acestea sunt hepatitele cronice, cirozele si cancerele hepatice, care provoaca moartea bolnavilor. In Romania se estimeaza ca numarul real de persoane infectate cu virusul hepatitei C este de 1,6 - 2 milioane, desi in tratament se afla doar 5.000 de pacienti. Cel mai mare numar de infectari s-a produs in anii '90, cand sterilizarea instrumentarului medical nu a fost facuta corespunzator. Totodata, la cresterea numarului de infectari cu virusul hepatitei C au contribuit tatuajele si piercingurile, manechiura, pedichiura, vagabondajul sexual, precum si injectarea drogurilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.