In urma demersului judiciar al companiei elvetiene Noga, in Franta au fost inghetate luni conturile unor companii de stat rusesti si altele apartinand unor institutii ale statului rus, aflate la VTB-Bank Europe, transmite RIA Novosti, citand surse ju
In urma demersului judiciar al companiei elvetiene Noga, in Franta au fost inghetate luni conturile unor companii de stat rusesti si altele apartinand unor institutii ale statului rus, aflate la VTB-Bank Europe, transmite RIA Novosti, citand surse judiciare.

Intre altele, au fost inghetate conturile Ministerului de Finante al Rusiei, Directiei pentru afacerile presedintelui rus, companiei ruse de comercializare a armamentului Rosoboronexport, Bancii Centrale, Ministerului Energiei si Combustibilului, Agentiei de presa Ria Novosti, toate insumand sute de milioane de euro, indica sursa citata de Rompres.

Conturile au fost blocate in urma deciziei unui tribunal parizian, autoritatile de la Moscova fiind luate prin surprindere si neconfirmand initial aceasta informatie, relateaza postul de radio Eho Moskvi.

Potrivit mass-media ruse, de reglementarea datoriei rusesti fata de compania Noga s-a ocupat la vremea respectiva ministrul adjunct de finante Serghei Storciak, aflat in prezent in arest preventiv sub acuzatia de tentativa de deturnare de fonduri.

Avocatii companiei Noga sustin ca Federatia Rusa nu si-a achitat datoria de 110 milioane de dolari fata de compania elvetiana.

Drepturile Noga au fost confirmate de curtile internationale de arbitraj de la Stockholm si Paris.

Ministerul de Finante al Rusiei a confirmat informatia privind inghetarea mai multor depozite din doua banci franceze, plasate acolo de Banca Centrala a Rusiei, si a conturilor mai multor organizatii rusesti, informeaza Interfax. "Inghetarea conturilor s-a facut fara o instiintare prealabila a Guvernului rus sau a altor proprietari ai acestora", indica aceeasi agentie de presa.

La randul sau, Ministerul rus al Afacerilor Externe a trimis autoritatilor franceze o nota in care isi anunta intentia de a solicita companiei Noga "plata despagubirilor pentru prejudiciul adus prin arestarea ilegala a activelor rusesti". "Rusia nu are niciun fel de datorii fata de compania Noga. Acesta reprezinta un litigiu vechi care trebuie solutionat in favoarea Rusiei", considera presedintele Uniunii ruse a oamenilor de afaceri si industriasilor, fostul vicepremier rus Aleksandr Sohin.

Litigiul dintre Noga si guvernul Rusiei dateaza de la inceputul anilor 1990. Intre 1991-1992, executivul de la Moscova a incheiat cu aceasta companie mai multe contracte in valoare de circa 1,4 miliarde de dolari, compania elvetiana obligandu-se, intre altele, sa livreze produse alimentare si ingrasaminte Rusiei in schimbul unor produse petroliere. De atunci, ambele parti contesta indeplinirea prevederilor care le reveneau prin contract. Potrivit contractelor respective, Rusia garanteaza indeplinirea obligatiilor sale cu proprietati din strainatate. In 1993, Guvernul rus a denuntat aceste intelegeri si Noga a dat in judecata Rusia, reclamand achitarea unei datorii in valoare de aproximativ 68 de milioane de dolari.
Compania elvetiana a reusit sa puna sechestru de mai multe ori in trecut pe active rusesti din strainatate. In anul 2000, Noga a reusit blocarea conturilor din Franta ale Bancii Centrale a Rusiei si sechestrarea unei fregate rusesti, iar in 2001 a incercat sa puna sechestru pe avioanele expuse de Rusia la Salonul aviatic Le Bourget. Ulterior, aceste conturi au fost deblocate, iar sechestrul pus pe proprietatile rusesti - considerat ilegal. In 2005, la cererea Noga in Elvetia a fost pus sechestru pe colectia de tablouri apartinand Muzeului Puskin, aduse pentru o expozitie. Colectia de arta a revenit la Moscova doar dupa interventia Consiliului federal (guvernul) Elvetiei. Anul trecut, a circulat informatia ca omul de afaceri american de origine rusa Aleksandr Kogan ar fi achitat o parte din datoriile Rusiei fata de firma Noga.

Administratia prezidentiala de la Moscova si-a exprimat surprinderea in legatura cu inghetarea conturilor rusesti de la banca VTB-Bank Europe din Paris, in urma procesului intentat de compania elvetiana Noga. "Nu exista niciun cont al Directiei pentru afacerile presedintelui rus la banca respectiva din Paris", a declarat categoric secretarul de presa al acesteia, Viktor Hriakov. El a explicat ca ar putea fi vorba despre conturile intreprinderii de stat ruse pentru gestionarea proprietatilor Federatiei Ruse din strainatate 'Roszagransobstvennosti'.

Unul din responsabilii firmei Noga, Nessim Gaon, a declarat luni, intr-un interviu acordat Eho Moskvi, ca situatia legata de sechestrul pus pe conturile rusesti din Franta are o singura solutie: Rusia trebuie sa achite 70 milioane de dolari companiei sale.

VTB-Bank Europe a confirmat inghetarea conturilor rusesti ca urmare a demersului judiciar al Noga, dar fara sa precizeze numele clientilor loviti de aceasta masura, subliniaza Interfax.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.