Cursul mediu al euro a urcat ieri la 3,7106 lei fata de 3,6620 lei, la sfarsitul saptamanii trecute, sub impactul miscarilor speculative ale fondurilor straine prezente in piata, dar si al bancilor autohtone. Deprecierea leului din ultima perioada po
Cursul mediu al euro a urcat ieri la 3,7106 lei fata de 3,6620 lei, la sfarsitul saptamanii trecute, sub impactul miscarilor speculative ale fondurilor straine prezente in piata, dar si al bancilor autohtone. Deprecierea leului din ultima perioada poate fi pusa si pe seama indicatorilor economici, in special deficitele de cont, comercial si bugetar. Ieri, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a afirmat in cursul unei conferinte de presa ca deficitul bugetar de anul trecut a fost de 9,91 miliarde lei, care reprezinta 2,4% din PIB, la un nivel al veniturilor statului de 136,8 miliarde lei, a fost adancit de cheltuielile mari ale administratiilor locale, de efectele secetei si ale intrarii in UE, precum neincasarea la vama a unor impozite. "Exista o cerere sustinuta pentru euro, cu consecintele de rigoare asupra cursului valutar. Marii jucatori internationali recomanda vanzarea de lei pentru euro din cauza dezechilibrelor macroeconomice", afirma un dealer bancar, citat de o agentie de presa. Continui insa sa cred ca principalul motiv al acestei evolutii negative se regaseste in presiunea exercitata asupra bancii centrale fie pentru a interveni direct in piata, fie pentru a majora din nou dobanda sa de politica monetara, tot atatea motive de a cumpara mai ieftin lei dupa cei i-ai vandut scump. Aceasta avand in vedere evolutia celorlalte monede din zona.
De exemplu, paritatea zlotului polonez fata de euro s-a mentinut ieri in jurul pragului de 3,58. Sa nu uitam ca aceasta evolutie crescatoare a pornit in ultima parte a anului trecut, atunci cand cu volume foarte mici de valuta cursurile au fost "saltate" cu usurinta. In acest sens, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, declara ieri pentru Reuters ca miscarile de pe piata valutara dintr-o singura zi nu sunt suficiente pentru a oferi detalii despre posibile tendinte ale evolutiei leului. Comentand deprecierea leului fata de euro pana la cel mai scazut nivel atins in ultimii trei ani, Vasilescu a declarat ca "intr-o singura zi pot exista mii de modificari ale pietei". "Am inceput o saptamana noua, si este important sa analizam evolutia pietei, pentru ca un singur moment nu are relevanta. Exista in mod clar batalii de repozitionare pe pietele valutare internationale la inceputul anului", a declarat acesta pentru Reuters. Piata s-a deschis ieri cu cotatii ale euro aflate in jurul valorii de 3,6985 lei, valori apropiate de cele inregistrate vineri seara pe piata londoneza. Presiunea pe cumparare, pe fondul maririi volumelor de tranzactionare, importatorii temandu-se probabil ca vor plati mai mult pentru un euro, a impins rapid euro la un maxim de 3,7250 lei, pentru ca apoi cotatiile sa inceapa sa scada, speculatorii incepand sa isi marcheze pozitiile, in jurul orelor 16:00 cotatiile fiind de 3,7010 - 3,7050 lei. Pe piata monetara, dobanzile interbancare la o zi si o saptamana s-au mentinut in culoarul 7,4 - 8,2%. BNR a continuat sa sterilizeze excesul de lichiditate din piata, atragand ieri de la bancile comerciale 5,97 miliarde lei in depozite cu scadenta la doua saptamani, la o dobanda anuala de 8%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.