Leul a atins ieri cea mai scazuta valoare din ultimii trei ani fata de moneda europeana, cursul de schimb anuntat de banca centrala fiind de 3,71 lei/euro. „Victima“ sigura a politicii guvernului, dar si a bancii centrale, populatia are
Leul a atins ieri cea mai scazuta valoare din ultimii trei ani fata de moneda europeana, cursul de schimb anuntat de banca centrala fiind de 3,71 lei/euro. „Victima“ sigura a politicii guvernului, dar si a bancii centrale, populatia are cel mai mult de suferit din aceasta depreciere, cred analistii economici.

Panta descendenta pe care a apucat-o moneda nationala in ultimele cinci luni se inclina si mai mult. Ieri, cursul de schimb a fost de 3,71 lei/euro, o cotatie mai ridicata fiind atinsa la 17 februarie 2005. Atunci, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat un euro la 3,8026 lei. Cei mai afectati de aceasta depreciere sunt romanii, cred analistii economici, cu atat mai mult, cu cat nu se pot proteja de efectele generate de diferenta de curs. „Populatia nu are cunostintele necesare pentru a contracara o asemenea devalorizare la nivelul propriilor bugete sau in privinta creditelor contractate. Suntem in plina criza valutara si resimtim efectele tipice ale acestui fenomen“, ne-a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA). In aceste conditii, au de pierdut atat romanii care au contractat credite in lei, cat si cei care s-au imprumutat in euro.

In primul caz, devalorizarea semnificativa a leului a scos din buzunarele unui client al unei banci nu mai putin de 3.000 de euro. Persoana respectiva contractase de la o banca comerciala un imprumut in lei, echivalentul a 70.000 de euro, pentru a-si cumpara o casa. Evident, vanzatorul apartamentului i-a cerut sa achite contravaloarea locuintei in euro, iar omul a trebuit sa vanda leii la un curs dezavantajos.

Astfel, a trebuit sa mai scoata din buzunar aproximativ 5% din valoarea creditului. Liviu Voinea crede ca persoana in discutie este doar una dintre „victimele“ politicii monetare a BNR, care a incurajat populatia sa contracteze credite in moneda nationala. „Nu am avut niciodata un leu puternic, nici macar in vara anului trecut, cand cursul era cotat la 3,1 lei/euro.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.