Deficitul bugetar pe anul 2007, de 2,4% din PIB, a fost adancit de cheltuielile mari ale administratiilor locale, de efectele secetei si ale intrarii in UE, precum neincasarea la vama a unor impozite, a declarat, ieri, ministrul finantelor, Varujan
Deficitul bugetar pe anul 2007, de 2,4% din PIB, a fost adancit de cheltuielile mari ale administratiilor locale, de efectele secetei si ale intrarii in UE, precum neincasarea la vama a unor impozite, a declarat, ieri, ministrul finantelor, Varujan Vosganian. Deficitul bugetului consolidat a fost, in 2007, de 9,91 miliarde de lei, in conditiile in care veniturile bugetare au fost de aproximativ 136,8 miliarde de lei, iar cheltuielile bugetare au ajuns la circa 146,8 miliarde de lei, a precizat ministrul, citat de NewsIn. „Numai in ultima saptamana din an, municipalitatile au cheltuit un miliard de lei pe zi, in timp ce, in decembrie 2007, s-au cheltuit 7,1 miliarde de euro la nivelul administratiilor locale“, a spus Vosganian. El a adaugat ca, in ultimele trei luni, administratiile locale au cheltuit 50% din fondurile pe intregul an. Varujan Vosganian a adaugat ca autoritatile locale „nu s-au deprins cu noile conditii financiare, avand in vedere ca intervalul 2006-2008 a fost cel mai bun din istoria economiei romanesti“, in care bugetul de sta t si produsul intern brut au crescut foarte mult.

„In decembrie am inceput sa corectam asimetria fata de 2006, printr-un program de eficienta a cheltuirii banului public. Slava Domnului, pentru ca daca nu interveneam, riscam sa depasim 3% din cauza cheltuielilor excesive ale administratiei locale“, a mai spus oficialul MEF.Potrivit acestuia, neincasarea in vama a anumitor impozite si, in special, a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) a atras un deficit de 0,5% din PIB.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.