Liberalii cauta inca o solutie pentru deblocarea situatiei create la ministerul Justitiei. Potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, in acest sens, premierul Tariceanu a avut ieri o noua intrevedere cu Norica Nicolai, la Palatul Victoria
Liberalii cauta inca o solutie pentru deblocarea situatiei create la ministerul Justitiei. Potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, in acest sens, premierul Tariceanu a avut ieri o noua intrevedere cu Norica Nicolai, la Palatul Victoria. PDL face aceleasi recomandari ca seful statului, respectiv numirea altei persoane pentru functia de ministru sau remaniere guvernamentala. In schimb, liderii PSD spun ca aprobarea de catre Parlament a ministrului nu este justificata si recomanda ca Executivul sa apeleze la Curtea Constitutionala. In asteptarea rezolvarii acestei situatii, un lucru este cert. Cu sau fara ministru la Justitie, Romania va primi la sfarsitul acestei luni rezultatele raportului preliminar privind progresele facute in justitie. Documentul elaborat de Comisia Europeana se anunta a fi unul dur, insa nu va decide aplicarea clauzei de salvgardare, intrucat raportul este unul provizoriu. O astfel de hotarare ar putea fi luata insa in luna iunie."Este nevoie de progrese, cu sau fara ministru al Justitiei"Noul sef al Reprezentantei CE la Bucuresti, Nicolae Idu, afirma ca sunt necesare "progrese in reforma justitiei", astfel incat sa fie evitata clauza de salvgardare. In opinia sa, "actorii politici din Romania trebuie sa isi onoreze angajamentele asumate in legatura cu aderarea la Uniunea Europeana", intrucat in cazul in care clauza partiala ar fi activata, consecintele ar fi “neplacute”. Intrebat in legatura cu tergiversarea numirii unui ministru al Justitiei, el a spus ca “este o problema a Guvernului roman, Comisia Europeana nu comenteaza acest aspect". "E nevoie insa sa se inregistreze progrese in ceea ce priveste conditionalitatile legate de clauza de salvgardare pe Justitie: cu sau fara ministru al Justitiei“, a subliniat seful Reprezentantei CE, intr-un interviu acordat ieri RFI.
El a reamintit ca decizia de aplicare a clauzei de salvgardare nu va fi luata in urma raportului Comisiei Europene din ianuarie, care este unul “intermediar”, ci a celui din iunie. “Deciziile instantelor din Romania nu vor mai fi recunoscute in celelalte state membre. Lucrul acesta va crea multe neplaceri cetatenilor romani, dar si agentilor economici din Romania si institutiilor din Romania", a precizat Nicolae Idu.SAR atrage atentia asupra DNAIn schimb, SAR prognozeaza ca Bruxelles ar putea lua in discutie, din nou, activarea clauzei de salvgardare pe Justitie pentru Romania daca vor continua atacurile impotriva DNA. "CE ar trebui sa trimita semnale clare catre Romania, ca orice incercare de slabire a DNA, de orice natura, ar declansa activarea clauzei de salvgardare", recomanda SAR intr-un raport privind perspectivele pentru 2008, dat ieri publicitatii. Autorii textului sustin ca urmatorul ministru al Justitiei va continua demersurile incepute de Chiuariu, privind desfiintarea DNA. Informatia privind intentia de dizolvare a DNA a aparut in toamna anului trecut, dar a fost negata de reprezentantii Executivului si ai ministerului Justitiei. Din Colegiul Direcotor al SAR face parte si Monica Macovei.
Saptamana trecuta, surse de la Bruxelles citate de EUexpands sustineau ca raportul CE privind justitia din Romania va fi unul dur. "Fara indoiala, in cazul Romaniei, limbajul va fi unul destul de dur in raportul din ianuarie, din moment ce nu au fost imbunatatiri in lupta impotriva coruptiei", au declarat sursele din cadrul CE. Documentul ce va fi prezentat in ianuarie va face referire chiar la un regres in reforma din justitie, precum si in combaterea coruptiei la nivel inalt.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.