Presedintele CSM Lidia Barbulescu a declarat ca sunt informatii de interes public acele date din dosarele profesionale ale judecatorilor si procurorilor care vizeaza evolutia carierei profesionale - traseul profesional, fisele de evaluare si sancti

Presedintele CSM Lidia Barbulescu a declarat ca sunt informatii de interes public acele date din dosarele profesionale ale judecatorilor si procurorilor care vizeaza evolutia carierei profesionale - traseul profesional, fisele de evaluare si sanctiunile disciplinare.

"Dosarele profesionale pot fi consultate la sediul Consiliului numai de catre titularii acestora singurii care pot obtine copii ale tuturor actelor existente in propriul dosar", a afirmat Barbulescu.

Potrivit acesteia, dosarele profesionale ale actualilor si fostilor magistrati nu pot fi predate altor persoane sau institutii publice.

"Consiliul Superior al Magistraturii solicita public Ministerului Justitiei si Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa transfere Consiliului toate dosarele profesionale ale fostilor magistrati aflate in arhivele acestor institutii. Legea prevede ca fostii judecatori si procurori care si-au incetat activitatea din motive neimputabile pot fi numiti in magistratura, pe baza de concurs, iar obligatia verificarii dosarului profesional si reputatia acestora revine Consiliului Superior al Magistraturii", a declarat judecator Lidia Barbulescu.

De asemenea, prin vocea Lidiei Barbulescu, Consiliul cere public Ministerului Justitiei sa-i transfere dosarele fostei SIPA ale magistratilor aflati in activitate. Potrivit lui Barbulescu dosarele fostei SIPA pot contine elemente referitoare la cariera magistratilor, iar CSM este singura institutie care gestioneaza cariera acestora.

Consiliul doreste sa inlature orice suspiciuni legate de folosirea acestor informatii in altor scopuri decat cele prevazute de lege. Lidia Barbulescu a aratat ca, avand in vedere dispozitiile Legii 303/2004 si ale legilor 544 si 677 din 2001 incidente in problema pusa in discutie, respectiv publicarea mapelor profesionale ale magistratilor, a facut aceasta declaratie de presa.

Intrebata daca procurorul general al Romaniei Codruta Kovesi a gresit atunci cand a dat publicitatii mapele profesionale ale fostilor procurori Norica Nicolai si Monica Macovei, Barbulescu a aratat ca punctul de vedere al CSM este intemeiat pe prevederile invocate, fara sa faca alte comentarii. Kovesi - Reactia CSM, intareste convingerea Parchetului ca nu a gresit Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a salutat, marti, reactia Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit caruia sunt informatii de interes public acele date din dosarele profesionale ale judecatorilor si procurorilor care vizeaza evolutia carierei profesionale.

"Ma bucur ca in sfarsit Consiliul Superior al Magistraturii se implica si este un semn bun. Faptul ca si presedinta Consiliului Superior al Magistraturii, doamna Lidia Barbulescu, a declarat ca traseul profesional, fisa de evaluare si sanctiunile disciplinare sunt informatii de interes public, ne intareste convingerea ca Ministerul Public nu a gresit, raspunzand cererilor formulate de reprezentantii mass-media", a declarat, pentru MEDIAFAX, procurorul general Kovesi.

Cu privire la transferarea arhivei Ministerului Public catre CSM, Codruta Kovesi a spus ca potrivit Legii 16/1996 ministerul este depozitarul arhivei.

"Astept cu interes sa primesc din partea CSM argumentatia acestei solicitari si, daca ea va corespunde prevederilor legale, cu siguranta voi respecta legea", a subliniat Kovesi.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.