"Cutia Pandorei", abia deschisa in privinta dosarelor profesionale ale fostilor magistrati, s-a inchis. Difuzarea mapelor se opreste dupa cazurile Norica Nicolai si Monica Macovei. CSM a hotarat acest lucru si cere sa le fie trimise toate mapele fo

"Cutia Pandorei", abia deschisa in privinta dosarelor profesionale ale fostilor magistrati, s-a inchis. Difuzarea mapelor se opreste dupa cazurile Norica Nicolai si Monica Macovei. CSM a hotarat acest lucru si cere sa le fie trimise toate mapele fostilor magistrati. Ca si arhiva SIPA!

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a luat ieri pozitie fata de publicarea mapelor profesionale ale fostilor si actualilor magistrati. Noul presedinte al CSM, Lidia Barbulescu, a facut ieri o declaratie transanta. Dupa publicarea informatiilor referitoare la cariera de procuror, cu bune si rele, a nominalizatei la Justitie, Norica Nicolai, si a fostului ministru Monica Macovei, din mapele puse la dispozitie de Parchetul instantei supreme, CSM ia masuri pentru ca acest lucru sa nu se mai intample.

CE E PUBLIC SI CE NU. Seful CSM a precizat ieri care informatii din dosarele profesionale pot fi facute publice. Astfel, CSM considera ca, desi Legea 303/2004 prevede ca datele din mapele magistratilor sunt "confidentiale", anumite informatii sunt de interes public si, ca urmare, trebuie dezvaluite. Acestea sunt: informatiile despre traseul profesional al magistratilor, fisele de evaluare anuala a activitatii lor si masurile disciplinare dispuse impotriva acestora.

NICI, NICI. Seful CSM a subliniat ca: "Dosarele profesionale pot fi consultate la sediul CSM numai de titularii acestora, singurii care pot obtine copii ale tuturor actelor existente in propriul dosar. Dosarele profesionale ale actualilor si fostilor magistrati nu pot fi predate altor persoane sau institutii publice". Cu alte cuvinte, jurnalistii nu ar fi trebuit sa intre in posesia copiilor, ci doar a informatiilor continute in documente. Jurnalistii nu au nici dreptul de a consulta aceste dosare. Tot altfel spus, din pozitia exprimata de CSM reiese ca nici institutia Presedintiei nu ar fi fost indrituita sa primeasca mapa integrala a fostului procuror Norica Nicolai. Chiar daca, prin Decizia Curtii Constitutionale 356/2007, seful statului a primit dreptul "de a verifica corespunderea pentru functie a candidatului" la un post de ministru?!

ADUNAREA LA CSM. Prin urmare, CSM cere Ministerului Public (MP) si celui de Justitie (MJ) sa predea neintarziat toate dosarele privind cariera procurorilor si, respectiv, judecatorilor. Este vorba despre cazurile fostilor magistrati. Lidia Barbulescu a argumentat, in plus, solicitarea de strangere a acestor dosare la CSM. Seful Consiliului a sustinut ca, daca fostii magistrati ale caror functii au incetat din motive neimputabile lor vor sa reintre in sistemul justitiei, tot Consiliul este cel care trebuie sa analizeze. Potrivit legilor actuale, dosarele fostilor procurori sunt arhivate la MP, iar cele ale fostilor judecatori, la MJ. CSM detine doar mapele magistratilor aflati inca in functie si pe ale celor pensionati dupa 1 februarie 2005.

SI ARHIVA SIPA. Lidia Barbulescu a precizat ca magistratii vor ca si arhiva fostului Serviciu de Informatie si Protectie Anticoruptie (SIPA), aflata in custodia Ministerului de Justitie, sa fie predata Consiliului. CSM vrea astfel sa inlature orice suspiciune cu privire la folosirea, in alte scopuri decat cele prevazute de lege, a datelor din aceste dosare de supraveghere a magistratilor. De precizat ca activitatea si arhivele SIPA au fost mereu subiect de suspiciune si controverse pe tema posibilei "santajari" a magistratilor de detinatorii secretelor lor. Existenta SIPA a fost criticata aspru de Monica Macovei, pe vremea cand aceasta se afla "in civilie". De altfel, una dintre primele promisiuni neonorate de aceasta ca ministru a fost tocmai desfiintarea acestui serviciu secret. Ca si predecesorii sai in functie, Macovei a preferat sa mai pastreze o perioada SIPA, alegand transformarea ei intr-o directie (Directia Generala de Protectie Anticoruptie - DGPA). De altfel, Macovei nici nu a predat, potrivit legii, arhiva SIPA, depozitata si astazi la Administratia Nationala a Penitenciarelor.

KOVESI. "Faptul ca si doamna presedinte al CSM, Lidia Barbulescu, a declarat ca traseul profesional, fisa de evaluare si sanctiunile disciplinare sunt informatii de interes public ne intareste convingerea ca Ministerul Public (MP) nu a gresit, raspunzand cererilor formulate de reprezentantii mass-media, formulate in baza Legii 544/2001", ne-a declarat ieri procurorul general Laura Kovesi. Aceasta nu este de acord cu transferarea arhivei Ministerului Public catre CSM, fara o argumentatie solida si legala, precizand ca MP este depozitarul ei, potrivit Legii 16/1996.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.