Arpad Dobre Euro a ajuns, ieri, la peste 3,71 lei si se indreapta spre 4 lei, ceea ce va arunca in aer preturile alimentelor si a altor marfuri de import. Cursul de referinta anuntat, ieri, de Banca Nationala, de 3,7106 lei/euro, cel mai ridicat niv
Arpad Dobre Euro a ajuns, ieri, la peste 3,71 lei si se indreapta spre 4 lei, ceea ce va arunca in aer preturile alimentelor si a altor marfuri de import. Cursul de referinta anuntat, ieri, de Banca Nationala, de 3,7106 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. In aceste conditii, estimarile analistilor cu privire la un curs de 4 lei/euro in perioada urmatoare par, mai degraba, realiste, decat pesimiste. Efectele nu se vor lasa asteptate, si cel mai rapid, se vor simti la preturile produselor alimentare si nealimentare din import. Este putin probabil ca preturile marfurilor autohtone sa ramana pe loc, drept urmare, in perioada imediat urmatoare sunt de asteptat scumpiri la alimentele de baza, indiferent de provenienta. Carnea, lactatele si zaharul, la mare pret Reprezentantii patronatelor din industria alimentara estimeaza scumpiri de 15%, in medie, la aproape toate alimentele de baza, deoarece aproximativ 50% din materia prima provine din import. Ca sa-si achite facturile, importatorii cumpara acum euro mai scump si isi mai iau si o marja de siguranta, ceea ce va majora preturile marfurilor de import. In prezent, peste 70% din carnea utilizata de procesatorii autohtoni, circa 40% din lapte si 80% din zaharul brut provin din import. Drept urmare, toate alimentele la care sunt folosite astfel de materii prime se vor scumpi. Singurii care castiga sunt exportatorii, dupa ce in ultimii trei-patru ani au inregistrat, spun ei, pierderi mari, din cauza aprecierii leului.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.