Sotul Elodiei Ghinescu, politistul Cristian Cioaca, a fost dus ieri incatusat la Curtea de Apel Brasov, unde nu a primit mandat de arestare pentru 29 de zile. Parchetul a declarat recurs. Cioaca este acuzat ca a platit 3.000 de euro u

Sotul Elodiei Ghinescu, politistul Cristian Cioaca, a fost dus ieri incatusat la Curtea de Apel Brasov, unde nu a primit mandat de arestare pentru 29 de zile. Parchetul a declarat recurs. Cioaca este acuzat ca a platit 3.000 de euro unui specialist IT, instigandu-l sa sparga casuta postei electronice a sotiei sale. Apararea lui sustine ca "povestea este cusuta cu ata alba"!

Nearestat pentru suspiciunea ca si-ar fi omorat sotia, avocata Elodia Ghinescu, ramas si fara interdictia de a parasi tara, pe motive de vicii procedurale, politistul Cristian Cioaca a intrat marti seara pentru a doua oara in arest, timp de 24 de ore.

TREI ACUZATII. Ordonanta de retinere (care poate fi citita integral pe site-ul ziarului) a fost de aceasta data emisa de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Brasov in dosarul privind accesarea casutei postale electronice a Elodiei Ghinescu, prin folosirea atat a computerului de la domiciliu, cat si a celui de la cabinetul de avocat al sotiei sale. Dosarul penal a fost creat ca urmare a plangerilor depuse de familia avocatei disparute si de Baroul de Avocati din Brasov. Lui Cristian Cioaca i s-au adus marti trei acuzatii pentru care procurorii DIICOT au cerut ieri dupa-amiaza judecatorilor sa emita mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile. Potrivit comunicatului Ministerului Public, acestea sunt: "instigare la acces fara drept la sisteme informatice, instigare la restrictionare fara drept a accesului la date informatice si instigare la transferul neautorizat de date informatice, fapte aflate in concurs real". Ca autori ai acestor infractiuni la care au fost instigati, procurorii au acuzat doua persoane: pe politistul IJP Brasov Breazu Marius Sebastian, cercetat in stare de libertate, si pe numitul Nitu Marin Adrian, retinut si el.

DOUA ADRESE DE E-MAIL SPARTE. Anchetatorii sustin ca politistul Cristian Cioaca, inainte de a anunta disparitia sotiei sale de acasa, in septembrie 2007, i-a instigat pe cei doi la comiterea infractiunilor, in scopul obtinerii continutului mesajelor de posta electronica destinate avocatei Elodia Ghinescu la adresele ishalo2000@yahoo.com si babyelodia@gmail.com. Totodata, el i-a determinat sa restrictioneze fara drept accesul la cele doua adrese de e-mail si sa transfere neautorizat date informatice dintr-un sistem informatic in altul, se arata in ordonanta de retinere emisa de procurorul Cristian Ichim la 15 ianuarie a.c., la ora 20:32.

CABINETUL DE AVOCATURA. Anchetatorii au stabilit ca la 2 septembrie 2007, Cioaca si colegul sau Breazu Marius Sebastian s-au dus la Cabinetul de Avocatura "Ghinescu Elodia" din Brasov. Acolo, Breazu a accesat fara drept laptopul utilizat in mod exclusiv de catre avocata, prin utilizarea frauduloasa a parolei de autentificare, se arata in comunicatul emis de Parchetul Instantei Supreme. Datele informatice obtinute astfel au fost transferate neautorizat din laptop pe memory-stick-ul cu care era dotat politistul Breazu. Dupa efectuarea transferului corespondentei electronice, politistul judiciarist Marius Breazu a aplicat o noua parola de acces la adresa de posta electronica a avocatei disparute. Expertiza tehnico-stiintifica la care au fost supuse computerul din locuinta sotilor Ghinescu-Cioaca si laptopul de serviciu (ridicat de autoritati la 13 septembrie 2007) confirma realizarea celor trei infractiuni in cursul zilei de 2 septembrie.

SI-A BAGAT SORA. Douazeci de zile mai tarziu, la data de 22 septembrie anul trecut, la cererea sotului Elodiei, politistul Breazu a "transmis continutul mesajelor tip e-mail de pe memory stick-ul sau la adresa de e-mail apartinand surorii lui Cioaca, Ana-Maria Ene. Motiv pentru care a si avut loc marti perchezitia la domiciliul acesteia. In sarcina celui de-al doilea retinut, inculpatul Nitu Marin, procurorii DIICOT au retinut ca la 24 septembrie, la "indemnurile" repetate ale lui Cristian Cioaca, a accesat adresa de e-mail identificata in continutul mesajelor electronice ramase la adresa avocatei Ghinescu, incalcand masurile de securitate si utilizand fraudulos parola de autentificare. Si el a schimbat apoi parola contului de
e-mail. Nu inainte insa de a transfera corespondenta electronica a avocatei catre sora lui Cioaca, precum si catre alte adrese. Anchetatorii sustin ca Nitu a fost platit pentru serviciile sale cu suma de 3.000 de dolari (8.000 lei), bani depusi in contul bancar al prietenei sale. DIICOT a avut sprijinul Serviciului Roman de Informatii (SRI) in efectuarea acestei anchete.

APARARE. Cristian Cioaca sustine in continuare ca este nevinovat. La descinderea din utilitara politiei, el s-a aratat surprins de reactia reporterilor: "Inainte mi-erati prieteni, acuma... Vedeti si dumneavoastra la ce s-a ajuns, eu nu mai inteleg nimic!". Avocatul sau, Florentin Sorescu, sustine ca "povestea este cusuta cu ata alba!". Referitor la invocarea de catre procuror in sustinerea arestarii articolului 148, literele d si f, Cioaca a declarat: "N-am savarsit nici o fapta penala! Nu sunt un pericol public!". Litera "d" prevede arestarea daca inculpatul a savarsit cu intentie o noua infractiune, iar litera "f" prevede arestarea daca fapta comisa de inculpat este prevazuta de lege cu detentiunea pe viata sau o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de 4 ani, conditie cumulata cu existenta probelor ca lasarea lui in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica.

PEDEPSELE. Legea 161/2003, in articolul 42, alin. 1, 2 si 3, si art. 44 alin. 1 si 2, fapte retinute in sarcina lui Cristian Cioaca, prevede pedepsele pe care le risca acesta si cei doi prieteni ai lui. Accesul fara drept la un sistem informatic constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda. Daca fapta e savarsita in scopul obtinerii de date informatice, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Iar daca aceste doua fapte sunt comise prin incalcarea masurilor de securitate, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 12 ani. Fapta de a modifica, sterge sau deteriora date informatice ori de a restrictiona accesul la aceste date, fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Iar transferul neautorizat al acestor date se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani.
Ordonanta de retinere a expirat aseara la ora 20.32, iar recursul declarat de procurori impotriva nearestarii lui Cioaca va fi judecat la Instanta Suprema.

Perchezitie acasa la soraO echipa formata din patru ofiteri ai Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Arges au efectuat marti seara la cererea DIICOT Brasov o perchezitie in apartamentul din Pitesti al surorii politistului Cristian Cioaca. Ana Maria Ene a declarat ca din casa i-au fost ridicate doua calculatoare, unul al ei pe care il avea de dinainte de a se casatori si celalalt al sotului ei achizitionat in rate si care nu este inca achitat, aproximativ 50 de CD-uri si DVD-uri si cateva memory-stick. Tanara a refuzat sa semneze procesul-verbal de perchezitie spunand ca este un abuz din partea anchetatorilor, care nu vor altceva decat sa-l vada inchis pe fratele ei: "Este un abuz si o incercare de a-l intimida. Am fost de acord cu mandatul de perchezitie pentru ca nu aveam de ales. Insa nu am semnat procesul-verbal. Nu mi se pare normal ce se intampla. In mandat nu era nici macar specificat ce anume se cauta. Oricum nu mi se pare ca au cautat bine. Nu au verificat nici balconul. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca eu am un telefon performant cu card de 512 pe care pot stoca informatie cata vreau". Sora lui Cristian Cioaca este in continuare convinsa de faptul ca Elodia Ghinescu traieste si spune ca are si dovezi: "Sunt absolut convinsa ca Elodia traieste. Cred ca se ascunde de frica, pentru ca nu a vrut sa se ajunga la asa ceva. In urma cu cateva zile eu am primit din partea unui barbat un colet. L-am intrebat cine este si pentru cine este pachetul, dar mi-a spus ca a fost obligat sa semneze un contract de confidentialitate. Inauntru se aflau un ceas de mana barbatesc si un parfum Versace. Stiu ca in trecut cumnata mea ii facea cadouri fratelui meu ceasuri si parfumuri scumpe. Mai stiu ca din colectia de parfumuri lipsea Versace pe care l-a primit acum. In colet erau si cateva jucarii pentru Patrick." (Elly Cirstea)

Al treilea acuzatPolitia Romana a inceput ieri procedurile de aducere in tara a celui de-al treilea acuzat din dosarul privind spargerea adreselor de e-mail a avocatei Elodia Ghinescu. Subcomisarul Marius Sebastian Breazu, ofiter de politie judiciara la Brasov, este invinuit de acces fara drept la sisteme informatice, restrictionare fara drept a accesului la date infor- matice si transfer neautorizat al acestora. El nu a putut sa fie insa audiat de procurorii brasoveni pentru ca se afla, incepand cu data de 9 ianuarie, intr-o misiune ONU de mentinere a pacii in Timorul de Est. (M. Pasa Petru)

- Comunicatul integral al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. - format .doc Violeta Fotache

Politistul Cristian Cioaca, suspectat de uciderea sotiei sale Elodia Ghinescu, disparuta in 29 august 2007, a fost retinut, in aceasta seara, pentru 24 de ore, de procurorii brasoveni, intr-un alt dosar, fiind acuzat de violarea corespondentei, alte doua persoane fiind audiate de procurori in acest caz.

Sotul Elodiei Dinescu, avocata diparuta vara trecuta, a fost retinut aseara, pentru 24 de ore. De data aceasta ordonanta de retinere a fost emisa de procurorii DIICOT Brasov, cei care investigheaza cazul de acces neautorizat la sistemele informatice, si nu de procurorii care il suspecteaza de omor calificat pe politistul Cioaca.

Surse judiciare ne-au declarat ca politistul este acuzat de comiterea infractiunii de instigare la accesul neautorizat la sisteme informatice, prevazuta de Legea 161/2003. In acelasi dosar mai sunt audiate doua persoane, una dintre acestea fiind specialistul IT la care Cristian Cioaca a apelat pentru spargerea bazei de date din calculatoarele Elodiei, incercand sa intre pe mail-ul acesteia.

AUDIERI. Procurorii DIICOT au avut nevoie de mai bine de trei sapatamani pentru identificarea acestei persoane. Surse din parchet au precizat ca si acesta a fost retinut pentru 24 de ore, ca autor al infractiunii de acces neautorizat la sisteme informatice. Procurorii DIICOT Brasov au facut ieri perchezitii atat la domiciuliul surorii lui Cristian Cioaca cat si la cel al specialistului IT acuzat ca ar fi patruns fara autorizatie in bazele de date. Anchetatorii au ridicat un calculator si un laptop. Reamintim ca in urma cu circa doua luni, au mai fost ridicate doua calculatoare: unul de la domiciliul sotilor Cioaca, iar altul de la cabinetul avocatei disparute. Ordonantele de retinere au fost emise aseara, in jurul orelor 20:00 iar la inchiderea editiei audierile celor trei persoane implicate nu se incheiasera.

REPLICA. Aparatorul lui Cristian Cioaca, avocatul Florentin Sorescu, a declarat: “Povestea aceasta este cusuta cu ata alba. Este facuta ca sa sprijine acel dosar facut pentru infractiunea de omor, unde procurorilor le-a fost respinsa solicitarea de arestare si de curand nu mai este valabila nici masura obligarii de a nu parasi tara. Eu am avertizat mai demult ca se va incearca o noua arestare, invocand-se articolul 148, litera d, aceea ca ar mai fi savarsit o infractiune cu intentie. Cred ca este o actiune specifica unui stat politienesc”.

Urmeaza arestarea? Cristian Cioca a primit ieri, in jurul orelor 14:00, o citatie de la DIICOT Brasov, in care avea calitatea de invinuit si prin care i se cerea sa se prezinte la audieri peste doua ore. In conditiile in care, procedural, trebuia acordat timp util pentru aparare, procurorul DIICOT a refuzat sa stabileasca alt termen. Singurul “compromis” pe care l-a facut a fost sa amane audierea pana la ora 19:30 pentru ca avocatul Sorescu sa poata ajunge de la Pitesti la Brasov. Ordonanta de retinere emisa aseara ar putea fi urmata azi de propunerea de arestare, care se va judeca la Curtea de Apel Brasov.

Avocata Elodia Marilena Ghinescu (38 de ani) a disparut de acasa in data de 30 august 2007. Sotul acesteia, politistul Cristian Cioaca, a anuntat Politia despre disparitia femeii in 5 septembrie.

Anchetatorii brasoveni au luat in calcul varianta crimei in cazul avocatei, principalul suspect fiind sotul femeii, deoarece s-au gasit urme de sange in apartamentul celor doi soti si in autoturismul barbatului. Cititi si: Interviu cu procurorul Marius Iacob
La 17 septembrie, procurorul Marius Iacob a preluat cazul avocatei disparute din Brasov, "pentru ca era politist si era vorba despre o disparitie". A doua zi, Cristian Cioaca a fost invinuit de omor calificat. Dosarul devenise, dintr-unul de disparitie, unul penal. Intr-un interviu acordat in exclusivitate Jurnalului National, procurorul Marius Iacob declara: "M-am oferit sa-l fac eu. Pentru ca altfel discut cu ei, altfel ne implicam... Nu inseamna ca eu sunt cel mai bun. Asa a fost sa fie!".
- "Daca Elodia traieste, eu imi dau demisia" - "Noi n-am zis ca Cioaca a aruncat obiectele in rapa" - "As pune dosarul pe net, ca oamenii sa-l vada"

Corespondenta dintre Elodia si amant
Corespondenta dintre avocata Elodia Ghinescu si amantul sau incepe din aprilie 2007, data la care SPP-istul a fost trimis in Afganistan. Cei doi se cunosteau din iunie 2006 si, asa cum reiese din mail-urile pe care si le-au trimis, incepusera relatia inca de atunci.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.