Miercuri, 16 ianuarie, se incheie procesul de inregistrare a candidatilor la alegerile prezidentiale din Federatia Rusa. Startul competitiei la succesiunea presedintelui Vladimir Putin s-a dat la 28 noiembrie 2007, odata cu publicarea in ziarul
Miercuri, 16 ianuarie, se incheie procesul de inregistrare a candidatilor la alegerile prezidentiale din Federatia Rusa. Startul competitiei la succesiunea presedintelui Vladimir Putin s-a dat la 28 noiembrie 2007, odata cu publicarea in ziarul Rossiiskaia Gazeta (oficiosul executivului rus) a deciziei Consiliului Federatiei (Senatul) cu privire la organizarea in data de 2 martie 2008 a alegerilor pentru functia de presedinte al Federatiei Ruse. Numarul candidatilor ramasi in competitie este de cinci. La 26 decembrie anul trecut, Boris Nemtov, liderul Uniunii Fortelor de Dreapta (SPS, de opozitie), a anuntat ca se retrage in favoarea unui candidat unic al opozitiei liberale, fostul premier rus Mihail Kasianov. Fost prim-ministru in timpul presedintiei lui Vladimir Putin, Kasianov a devenit un oponent ferm al acestuia dupa ce seful Kremlinului l-a demis. In aceasta situatie, candidati la presedintia Federatiei Ruse sunt:- prim-vicepremierul Dmitri Medvedev, din partea partidului pro-Kremlin 'Rusia Unita', marele favorit al scrutinului, - liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov, - ultranationalistul Vladimir Jirinovski, din partea Partidului Liberal Democrat, - fostul premier Mihail Kasianov- liderul Partidului Democrat, Aleksandr Bogdanov. Comisia Electorala a respins dosarele a sapte candidati autopropusi. Intre acestia s-a numarat si disidentul sovietic Vladimir Bukovski, un critic intransigent al presedintelui Vladimir Putin. Procedura de inaintare a candidaturii s-a desfasurat in conformitate cu legislatia in vigoare, insa Bukovski nu are cetatenie rusa, domiciliul sau stabil fiind la Cambridge, in Marea Britanie. Conform legislatiei in vigoare, presedinte al Federatiei Ruse poate fi doar o persoana care a avut timp de zece ani domiciliu permanent in Rusia. Celebrul disident a fost expulzat in 1976 din URSS de regimul comunist de atunci, fiind privat si de cetatenie, care nu i-a mai fost redata nici dupa caderea comunismului. Bukovski isi depusese candidatura la 16 decembrie 2007, la reuniunea unui grup de initiativa compus din intelectuali. Candidatura sa a intrunit si sprijinul formatiunii liberale 'Iabloko' a lui Grigori Iavlinski. Perioada de campanie electorala este programata sa se desfasoare in perioada 2-29 februarie, iar pentru finantarea acesteia autoritatile ruse au alocat de bugetul de stat circa 5,2 miliarde de ruble.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.