Un nou studiu, aparut pe 8 ianuarie in jurnalul PLoS Biology, a reusit sa identifice care sunt cele mai sanatoase obiceiuri: miscarea, bautul moderat al alcoolului, fructele si nefumatul. Bautul moderat este definit ca un consum saptamanal intre o ju
Un nou studiu, aparut pe 8 ianuarie in jurnalul PLoS Biology, a reusit sa identifice care sunt cele mai sanatoase obiceiuri: miscarea, bautul moderat al alcoolului, fructele si nefumatul. Bautul moderat este definit ca un consum saptamanal intre o jumatate de pahar si sapte pahare de vin sau bere. De asemenea, ar trebuie consumate cinci fructe sau vegetale pe zi. Cercetarile indica cum o persoana care adopta toate aceste patru obiceiuri traieste in medie cu 14 ani mai mult decat una care nu adopta nici macar unul din ele. Studiul a fost condus de Kay-Tee Khaw de la Universitatea din Cambridge, pe un grup de 20000 adulti englezi. Acestia au completat formulare dupa 1993, raportand starea sanatatii lor. Dupa un studiu statistic asupra grupului, mediind pe 11 ani, dr. Khaw si colegii sai au constatat ca cei nu au avut nici macar un singur obicei sanatos din cele patru enumerate mai sus, aveau o sansa de deces de patru ori mai ridicata decat cei care au adoptat toate cele patru obiceiuri. Practic, subiectii din primul grup aveau un risc al deceselor egal cu al persoanelor din al doilea grup, cand acestia din urma erau insa cu 14 ani mai batrani! Participantii au avut varste cuprinse intre 45 si 79 de ani cand au completat formularele. Decesele au fost inregistrate pana in 2006. Studiul face parte dintr-o investigatie mai mare asupra nutritiei si cancerului, ce are loc in zece state europene, si care se vrea a fi cel mai mare studiu asupra dietei si sanatatii facut vreodata. "Rezultatele trebuie confirmate in alte populatii, insa ele sugereaza puternic ca cele patru obiceiuri sanatoase enumerate contribuie la imbunatatirea starii de sanatate", mai adauga cercetatorii. [www.stiinta.info] (Cristian Presura)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.