Daca rezultatul cursei pentru Casa Alba este incert pentru moment, un lucru este clar: acest scrutin va fi cel mai scump din istorie, sumele cheltuite in campania electorala putandu-se ridica la trei miliarde de dolari, de patru ori mai mult decat in

Daca rezultatul cursei pentru Casa Alba este incert pentru moment, un lucru este clar: acest scrutin va fi cel mai scump din istorie, sumele cheltuite in campania electorala putandu-se ridica la trei miliarde de dolari, de patru ori mai mult decat in 2004, potrivit revistei Fortune, citata de AFP.

Costul campaniei prezidentiale din 2004, considerat foarte ridicat, a atins 693 de milioane de dolari. In urma cu 20 de ani, in 1988, campania pentru alegerile prezidentiale americane a costat 59 de milioane de dolari, iar Abraham Lincoln a cheltuit aproximativ 100.000 de dolari pentru a fi ales sef al statului, potrivit istoricilor.

Candidatii, atat democrati, cat si republicani, au facut eforturi intense pentru a-si suplimenta fondurile in conditiile in care se apropie mega-scrutinul din 5 februarie, cand vor avea loc alegeri in 20 de state, printre care New York si California.

Situatia conturilor candidatilor pentru anul 2007 va fi publicata in 31 ianuarie de Comisia Electorala Federala (FEC), dar, potrivit echipei de campanie a candidatei democrate Hillary Clinton, senatoarea de New York a strans in total aproximativ 115 milioane in anul 2007, dintre care 24 de milioane in ultimul trimestru.

Barack Obama, principalul sau rival, ar fi strans 103 milioane de dolari in anul 2007, dintre care 22,5 milioane in ultimul trimestru. Clinton si Obama au obtinut si cele mai mari sume suplimentare dupa Iowa si New Hampshire: opt milioane Obama si aproximativ sase milioane Clinton.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.