Traian Basescu a deschis „Cutia Pandorei“ mapelor profesionale, dezvaluind-o pe cea a Noricai Nicolai. Efectul a fost aparitia primelor dosare privind activitatea profesionala a unor persoane cu functii publice: a Monicai Macovei si a lu
Traian Basescu a deschis „Cutia Pandorei“ mapelor profesionale, dezvaluind-o pe cea a Noricai Nicolai. Efectul a fost aparitia primelor dosare privind activitatea profesionala a unor persoane cu functii publice: a Monicai Macovei si a lui Traian Basescu.

Informatii legate de activitatea profesionala a fostului ministru al justitiei au aparut partial aseara tarziu. Acestea se refera la ceea ce se stia deja: controlul intern a relevat deficiente in activitatea de procuror, precum si sute de dosare care zaceau prin sertare.Presa asteapta mapele profesionale ale lui Daniel Morar, Doru Tulus, Lucian Papici si Codrut Olaru, procurori cu un trecut profesional controversat.
Monica Macovei un foarte bun procuror comunist!

Mapa profesionala a fostului ministru de justitie, un opis despre sute de dosare uitate prin sertare
Mai bine mai tarziu decat niciodata. Mapa profesionala a Monicai Macovei a fost data, partial, publicitatii la inchiderea editiei. Partial, pentru ca au fost sterse date desp re care se spune ca nu aveau legatura cu activitatea profesionala a acesteia, adica informatiile legate de anumite acte medicale din timpul in care aceasta a activat ca magistrat dinainte de anul 1989 si pana la data demisiei din sistem, in 1997. Plecarea Monicai Macovei, se stie, a fost una rusinoasa, nedemna de un magistrat, in conditiile in care, pentru a scapa de actiunea disciplinara care se declansase impotriva sa, aceasta a demisionat rapid pentru a nu ramane cu „tinicheaua de coada”.

Mapa profesionala a Monicai Macovei ar fi trebuit cunoscuta de public in momentul in care presedintele Traian Basescu urma sa o numeasca in functia de ministru. Ca in cazul Noricai Nicolai. Acum, publicarea mapei „Macovei“ este tardiva, reprezentand pentru multi doar o replica la modul in care a inteles seful statului sa faca publica mapa profesionala a unei persoane propuse pentru ocuparea aceluiasi scaun, dar cu diferenta ca Norica Nicolai este un redutabil adversar politic. In schimb, Monica Macovei a fost trup si suflet PD, mai putin carnet si cotizatie.

Dosare la sertar
Mapa profesionala pusa la dispozitie de Parchetul Inaltei Curti contine, pentru presa, 94 de pagini. Singura buba care se evidentiaza din aceste documente este controlul realizat de inspectorii Parchetului, in urma caruia a fost gasita cu 198 dosare: 5 din 1993, 54 din 1994, 46 din 1995 si 93 din 1993. Multe dintre aceste dosare priveau cauze ale unor colegi ai Monicai Macovei, ale caror nereguli au fost privite cu indiferenta sau posibila complicitate. Altfel, procurorul Monica Macovei, care a activat inainte de 1989 la Giurgiu, Parchetul Judecatoriei sector 1 si Parchetul Judecatoriei Sector 5, a fost un desavarsit procuror comunist, avand numai calificative foarte bune. Sigur, Monica Macovei va motiva controlul initiat impotriva ei de catre fostul procuror general Nicolae Cochinescu, drept o vendeta, pentru ca ea se afla intr-un razboi al instaurarii „democratiei“ la Parchetul General.

La comisia de disciplina, Monica Macovei a avut dosarul nr 2 din 1997. La sedinta in care a fost pus in discutie dosarul privind solutionarea cu intarziere a lucrarilor ce-i fusesera repartizate intre 1993 si 1996, ea nu a fost prezenta. Sedinta a fost fara obiect, deoarece demisia sa fusese aprobata la 01 iulie 1997. „Demisionez datorita incompatibilitatii dintre care eu si dvs. percepem justitia si rolul parchetului intr-o societate democratica. Con-statand ca sunteti inca la conducerea institutiei, demisionez eu.”Intr-o caracterizare aflata la mapa, de la Facultatea de Drept din Bucuresti, absolvita de Monica Macovei, fosta Gherghescu, cu media 10, in 1982, se arata urmatoarele: „este membra de partid, a participat in fiecare an la actiunile cultural educative din facultate”. Toate notele de relatii au fost sterse, ramånind secrete pentru presa.

Controlul din 1996
Fostul ministru al justitiei Monica Macovei si-a dat demisia in anul 1997 din functia de procuror, dupa ce procurorul general al Romaniei de atunci, Nicolae Cochinescu, a solicitat un control al activitatii acesteia, sustin surse judiciare. Controlul a avut loc la sfarsitul anului 1996, cand Monica Macovei era procuror in cadrul Parchetului General (actualul Parchetul al Inaltei Curti de Casatie si Justitie), Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica - Serviciul pentru drepturile omului si criminologie. Seful direct al Monicai Macovei, procurorul Adrian Vlad, a constatat ca magistrata avea nesolutionate 5 lucrari din anul 1993, 54 din 1994, 46 din 1995 si 93 din anul 1996, spun sursele citate.

Activitatea acesteia a fost analizata de catre Sectia de inspectie a Parchetului General, inspectorul notand ca a fost dezamagit de atitudinea procurorului Macovei. „Doamna procuror Macovei Monica Luiza intarzie in mod sistematic rezolvarea lucrarilor cu intervale foarte mari de timp, in mod nejustificat; dovedeste lipsa de oganizare in desfasurarea activitatii de procuror, in tinerea evidentelor lucrarilor; insubordonare in relatiile cu sefii ierarhici; intarzie la program in mod sistematic si lipseste nemotivat“, nota inspectorul. Controlul a relevat ca lucrarile nesolutionate de Macovei aveau o vechime intre 60 si 1.030 de zile.

Biletelele Monicai
In raportul de control, inspectorul da de inteles ca activitatea procurorului Macovei a fost superficiala. „Doamna procuror obisnuieste sa inchida lucrari ocolind controlul sefilor si nedand solutia, pentru documentare a se vedea xerocopii de pe lucrari de acest gen. De mentionat ca sub acest aspect a fost atentionata si de catre seful de serviciu. De asemenea, s-a mai remarcat ca doamna procuror, in relatiile cu seful de serviciu, foloseste biletele in locul convorbirilor directe. Din continutul unui astfel de bilet mai deducem si atitudinea sa superficiala in legatura cu modul operativ de solutionare a plangerilor venite de la cetateni, precum si modul in care intelege sa se poarte in relatiile cu colegii de serviciu“, arata inspectorul Mihai Carstea.

(Adina Anghelescu Stancu Cristian Stanescu)

PD-L are trei solutii pentru a scapa de Norica
PD-L nu o vede pe Norica Nicolai compatibila cu postul de ministru al justitiei, judecånd dupa mapa profesionala de fost procuror, dar si dupa voturile politice pe care le-a dat in Parlament ca senator PNL.

Presedintele democrat-liberal Emil Boc sustine ca pentru delocarea crizei intervenite intre presedinte si premier pe tema nominalizarii de la Justitie exista trei solutii: fie primul-ministru vine cu o alta propunere care sa poata fi acceptata si de seful statului, fie prezinta o formula de remaniere pe care cere votul de incredere al Parlamentului, fie apeleaza la arbitrajul Curtii Constitutionale care poate decide daca refuzul si obiectiile presedintelui sunt intemeiate. „PD-L apreciaza, in continuare, ca Norica Nicolai nu este persoana recomandata sa ocupe postul de ministru al justitiei”, spune Boc, reprosandu-i fostei sale colege de Alianta ca pe vremea cand era procuror a condamnat o persoana complet nevinovata la 18 zile de arest si ca, desi si-a constatat greseala, „Norica Nicolai a preferat falsul in locul unei anchete judiciare corecte”.

Voturile politice, la vremea deconturilor
Nu doar trecutul din „mapa profesionala” de fost procuror i se imputa senatoarei PNL, ci si voturile date in plan politic prin care Nicolai ar fi demonstrat ca este impotriva masurilor de reforma a justitiei propuse de Monica Macovei. Liderul PD-L si-a amintit ca Norica Nicolai a votat pentru motiunea anti-Macovei la Senat, pentru desfiintarea DNA, dar si pentru modificarile la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala, „golind de continut lupta impotriva coruptiei”. In opinia lui Boc, toate aceste atitudini demonstreaza ca Nicolai nu poate continua reforma inceputa de Macovei. Boc a atentionat ca exista riscul ca, daca premierul nu vine in termen de 45 de zile cu o propunere in Parlament referitoare la Justitie, sa se depuna o motiune de cenzura.

'Curiozitatea are limite>> in fata lui Basescu
Boc nu a fost indiscret si nu a vrut sa afle ce a discutat presedintele Basescu la intalnirea de sambata cu premierul Tariceanu, desi recunoaste ca a vorbit zilele acestea cu seful de la Cotroceni. „Am vorbit cu presedintele Basescu, dar nu l-am intrebat despre acest aspect,tocmai respectand ceea ce au convenit amandoi, si anume sa nu faca declaratii publice(...) Curiozitatea are si ea o limita“, a precizat Boc, aratand ca banuieste totusi ca cei doi au discutat despre candidatura lui Nicolai si despre solutiile pe care le au la indemana pentru deblocarea situatiei. „Cred ca in jurul acestor elemente a avut loc discutia.Banuiesc, repet“, a spus Boc, mentionand ca discutia sa cu seful statului nu s-a axat pe cazul Norica, ci doar au avut o consultare pe teme de natura constitutionala.

(Luminita Castali)

Ion Iliescu acuza comportamentul abuziv al presedintelui Basescu
Fostul sef de stat Ion Iliescu a acuzat ieri, pe blogul personal, ca, in cazul numirii Noricai Nicolai in functia de ministru al justitiei, comportamentul „abuziv si arbitrar“ al presedintelui Traian Basescu care „demonstreaza inca o data” ca „el este principalul factor perturbator in functionarea institutiilor fundamentale ale statului”. Manifestandu-si binecunoscuta inclinatie spre liniste, presedintele de onoare al PSD a denuntat „rabufnirea instinctuala” a lui Traian Basescu care ar reflecta mentalitatea „cadrista” a acestuia. „Manipularea selectiva si „dezgroparea“ de dosare ale unor persoane indezirabile erau practicile obisnuite, folosite de vechile structuri ale statului totalitar si ale PCR. Este inadmisibil pentru presedintele Romaniei de astazi sa perpetueze asemenea practici. Prin comportamentul sau, dl Traian Basescu demonstreaza ca nu erau deloc lipsite de temei motivele pentru care Parlamentul Romaniei a votat, cu o mare majoritate, suspendarea sa”, posteaza senatorul Iliescu. El a profitat de ocazie pentru a relua discutia asupra suspendarii presedintelui Basescu de catre cei 322, sustinand ca parlamentarii au avut motive temeinice sa-l sanctioneze „pe acest presedinte care incalca in mod sistematic spiritul si litera Constitutiei”.

(Peter Murvai)

Cristian Diaconescu Parlamentul nu are ce cauta in scandalul de la Justitie
Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, fost ministru al justitiei, a declarat, ieri, ca, din punctul de vedere al formatiunii pe care o reprezinta, nu exista nici o posibilitate de implicare a Parlamentului in legatura cu numirea Noricai Nicolai in functia de ministru. Diaconescu a precizat ca implicarea Parlamentului in numirea Noricai Nicolai nu ar fi constitutionala, aceasta situatie fiind reclamata, potrivit Constitutiei, doar in cazul restructurarii Guvernului sau al schimbarii configuratiei politice a Executivului. „Faptul ca premierul si presedintele nu sunt capabili sa aiba un minim dialog si sa convina asupra criteriilor de numire a unui sef din administratia centrala nu reprezinta nici din punct de vedere constitutional, nici moral sau politic, un argument prin care sa se solicite implicarea Parlamentului”, a apreciat Diaconescu. Diaconescu a adaugat ca in mod sigur se va apela la un tert in medierea acestui conflict, si ca acesta va fi cel mai probabil CCR, nu Parlamentul. El a aratat ca tot ce se intampla in acest moment in Romania, legat de refuzul numirii Noricai Nicolai in functia de ministru, genereaza costuri importante de imagine in plan extern si de credibilitate in plan intern.

(Peter Murvai)

Norica s-ar putea retrage
Premierul Tariceanu a avut ieri o noua discutie la Palatul Victoria cu Norica Nicolai, nominalizata pentru Ministerul Justitiei. Potrivit unor surse, Nicolai ar fi extrem de afectata de scandalul mediatic creat dupa dezvaluirea mapei profesionale de catre Basescu, o varianta fiind posibila retragere a acesteia. Ultima intalnire Tariceanu-Nicolai a avut loc vineri dimineata, inainte de comunicatul presedintelui Basescu, care da in vileag unele aspecte din activitatea profesionala a celei propuse la conducerea Justitiei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.