Conflictul diplomatic dintre Marea Britanie si Rusia a cunoscut ieri un nou episod cand, in pofida unei interdictii formulate luna trecuta, au fost redeschise birourile British Council din Sankt Petersburg si Ekaterinburg. Moscova a anuntat masuri pu
Conflictul diplomatic dintre Marea Britanie si Rusia a cunoscut ieri un nou episod cand, in pofida unei interdictii formulate luna trecuta, au fost redeschise birourile British Council din Sankt Petersburg si Ekaterinburg. Moscova a anuntat masuri punitive.
Ambasadorul Regatului Unit la Moscova, sir Anthony Brenton, a fost convocat imediat la ministerul rus al Afacerilor Externe, unde i s-a comunicat ca Rusia vede asemenea actiuni drept o provocare intentionata, destinata sa inflameze tensiunile in relatiile ruso-britanice". MAE rus a anuntat, ca masuri punitive, ca nu va mai acorda vize personalului consular destinat British Council si ca nu le va reinnoi vizele angajatilor actuali. Totodata, vor fi lansate procedurile pentru plata de catre biroul British Council din Sankt Petersburg a datoriilor pe care le are la bugetul de stat.
Furia Moscovei impotriva centrului cultural britanic face parte din razboiul diplomatic izbucnit in noiembrie 2006, o data cu moartea, la Londra, a fostului spion rus Alexandr Litvinenko, iradiat cu izotopul Poloniu 210. In luna iulie, Londra a expulzat patru diplomati rusi ca raspuns la refuzul Moscovei de a-l expulza pe fostul agent KGB Andrei Lugovoi, considerat principalul suspect de asasinarea lui Litvinenko. Moscova a raspuns dupa cateva zile cu expulzarea a patru diplomati britanici si toata lumea a crezut ca razboiul diplomatic se va incheia aici. Numai ca la mijlocul lunii decembrie, cu cateva zile inainte de alegerile parlamentare, ministrul de externe, Serghei Lavrov, a hotarat sa dea o noua dovada a tariei rusesti si a interzis activitatea British Council.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.