Citigroup, Bank of America Corp. si Merrill Lynch & Co. ar putea da in aceasta saptamana cele mai proaste rapoarte trimestriale din istoria lor, consemnand deprecieri ale activelor de pana la 35 miliarde de dolari.
Pierderile au saracit capi
Citigroup, Bank of America Corp. si Merrill Lynch & Co. ar putea da in aceasta saptamana cele mai proaste rapoarte trimestriale din istoria lor, consemnand deprecieri ale activelor de pana la 35 miliarde de dolari.
Pierderile au saracit capitalul bancilor americane, fortand banci precum Citigroup si Merrill Lynch sa caute mai mult de 13 miliarde de dolari de la investitorii straini si afectandu-le capacitatea de a obtine noi imprumuturi. Alte surse de venit, precum cartile de credit, sunt de asemenea in pericol din cauza slabirii economiei americane, spune analistul David Hendler de la CreditSights Inc., care estimeaza ca Citigroup, Banca Americii si Merill Lynch nu vor castiga mai multi bani in 2008 decat au castigat in 2006.
Citigroup ar putea raporta pentru trimestrul al patrulea o pierdere de 4 miliarde de dolari si exista posibilitatea de a anunta o infuzie de lichiditati de pana la 10 miliarde de dolari de la investitori din China si din Orientul Mijlociu, a anuntat Wall Street Journal pe 11 ianuarie, citand surse apropiate acestei probleme. Merrill Lynch, cea mai mare companie de brokeraj din lume, va aduce la cunostinta, probabil pe 17 ianuarie, o pierdere de 3,23 miliarde de dolari, depasind recordul de pierderi inregistrat in trimestrul trei al anului trecut, care a fost de 2,24 miliarde de dolari.Bank of America, printre marii perdantiPierderile Citigroup ar putea include deprecieri ale activelor de pe piata ipotecara de pana la 19 miliarde de dolari, conform analistului William Tanona, de la Goldman Sachs Group Inc. Acesta a estimat ca pierderile Merrill Lynch includ deprecieri ale activelor de aproape 11,5 miliarde de dolari.
Venitul din al patrulea trimestru al Bank of America a cazut probabil cu 79%, pana la 1,08 miliarde de dolari, cea mai mare din cel putin ultimul deceniu, arata un studiu al Bloomberg. Analistul Howard Mason, de la Sanford C. Bernstein & Co., estimeaza ca banca a avut deprecieri ale activelor de pe piata ipotecara de 5,5 miliarde de dolari. Bank of America, a doua mare banca din SUA, si-a ridicat miza pe piata imobiliara saptamana trecuta, cand a fost de acord sa achizitioneze pentru suma de 4 miliarde de dolari Countrywide Financial Corp. of Calabasas din California, o companie de imprumuturi ipotecare neprofitabila. Banca s-ar putea confrunta cu deprecieri ale activelor, prin nerecunoasterea valorii portofoliului de imprumuturi al Countrywide, a declarat Sean Egan, director managerial al Egan. Jones Rating Co. din Philadephia. O depreciere a activelor de 5% din acest portofoliu ar insemna 10 miliarde de dolari, adica jumatate din profitul Bank of America inregistrat in 2006. Analistii estimeaza ca si JPMorgan Chase & Co., care a fost mai putin afectata de criza creditelor, ar putea suferi pierderi de 29% din castigurile din al patrulea trimestru al 2007, pana la 3,21 miliarde de dolari. Conform datelor Bloomberg, Citigroup, Banca Americana si Merrill Lynch ar fi fost profitabile in 2007, castigand aproape 23 de miliarde de dolari impreuna, chiar si dupa a doua faza de deprecieri ale activelor. Datele mai arata ca bancile au castigat aproape 50 de miliarde de dolari in 2006, iar profitul de anul acesta s-ar ridica undeva la 44,8 miliarde de dolari. La Bursa din New York, JPMorgan nu a pierdut foarte mult, doar 15 procente, putin in comparatie cu pierderile Citigroup de 47 de procente, Bank of America - 28 de procente si Merrill Lynch - 43 de procente, inregistrate in ultimele 12 luni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.