Perspectivele intrarii in recesiune a economiei americane, atingerea de catre petrol a pragului psihologic de 100 dolari/baril si posibilitatea ca pana la sfarsitul anului sa fie depasit cel de 150 dolari sau chiar 200 dolari, care va avea ca efect i
Perspectivele intrarii in recesiune a economiei americane, atingerea de catre petrol a pragului psihologic de 100 dolari/baril si posibilitatea ca pana la sfarsitul anului sa fie depasit cel de 150 dolari sau chiar 200 dolari, care va avea ca efect implicit o majorare spectaculoasa a inflatiei la nivelul intregii economii mondiale, la care se adauga deprecierea consistenta a monedei americane, au reprezentat tot atatea motive pentru cresterea pretului unciei de aur, care a depasit ieri pragul istoric de 900 de dolari uncia.
Sa ne reamintim ca de la inceputul acestui an aurul a inregistrat aproape zilnic noi recorduri istorice, dupa ce il depasise pe cel care a rezistat timp de 28 de ani, cel de 850 dolari, dupa ce in 2007 pretul a crescut cu 32%. Situatia din 1980 seamana intrucatva cu cea actuala, principalul actor fiind atunci tot petrolul, datorita declansarii Revolutiei islamice din Iran, in plan secund aflandu-se, desigur, tot economia SUA, care inregistra o inflatie anuala de peste 13%, aducandu-i la putere pe republicani.
Ieri, pe piata londoneza, London Bullion Market, pretul unciei de aur a atins un maxim de 914 dolari, primul fixing al sedintei de tranzactionare fiind anuntat la 911,50 dolari, fata de 891 dolari, la cel de vineri seara.
La randul ei, uncia de platina a mai castigat ieri la Londra un plus de un procent, urcand la un record de 1.578 dolari, in timp ce argintul s-a scumpit pana la cel mai ridicat nivel inregistrat in ultimii 27 de ani, de 16,56 dolari uncia.
In Romania, BNR a anuntat un pret al unciei de aur de 73,0293 lei, fata de 67,9180 lei la inceputul anului. In prima sedinta de tranzactionare din 2007 pretul unciei a fost de 51,9540 lei, minimul anului trecut fiind de 47,8194 lei, care a fost atins in prima decada din iulie.
La ofensiva preturilor unciei de metal galben contribuie aversiunea fata de risc a investitorilor, dar si miscarile speculative, aurul fiind vazut ca o simpla marfa, la fel ca si petrolul. Pe de alta parte, pietele sunt marcate de turbulentele financiare declansate la jumatatea anului trecut de criza fondurilor ipotecare americane cu grad de risc ridicat ("sub-prime"), ceea ce a creat posibilitatea ca Rezerva Federala americana sa reduca consistent, in urmatoarele luni, dobanda sa de politica monetara, pesimistii asteptand o scadere pana la nivelul de 2,5%, datorita pierderilor imense inregistrate de marile banci americane.
Analistii de la The-BullionDesk.com prevad un pret mediu al aurului pentru acest an de 976 dolari, fata de una de 696,43 dolari in 2007, maximul urmand sa fie de 1.250 dolari/uncia.
Exista insa opinii care nu au in vedere o asemenea crestere. Astfel, William Kwan, un dealer al Phillip Futures din Singapore, declara ca nivelul de 900 dolari nu este unul sustenabil, afirmand ca "sectorul cumparatorilor nu este prea entuziasmat de achizitionarea aurului la acest pret".
Asa cum aminteam, la cresterea unciei a contribuit si evolutia paritatii monedei americane. Astfel, ieri euro a urcat pe pietele europene pana la aproape 1,4920 dolari, dupa ce discursul in fata Congresului al sefului Rezervei Federale americane, Ben Bernanke, a lasat cale libera pentru o noua scadere a dobanzii de politica monetara. In opinia analistilor, reducerea ar putea fi de o jumatate de punct procentual, la 3,75%, ceea ce ar echivala cu faptul ca dobanda americana va fi mai mica decat din cea euro-zona, care este de 4%, un motiv in plus pentru vanzarea de moneda verde. Reamintim ca in septembrie trecut dobanda stabilita de Fed era de 5,25%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.