Contractul, in valoare de 183 mil. euro, prevedea constructia a patru vase
Echiparea navei se va face in NorvegiaAker Yards, una dintre cele mai mari companii producatoare de nave si actionarul majoritar la santierele navale din Tulcea si Braila
Contractul, in valoare de 183 mil. euro, prevedea constructia a patru vase
Echiparea navei se va face in NorvegiaAker Yards, una dintre cele mai mari companii producatoare de nave si actionarul majoritar la santierele navale din Tulcea si Braila, va construi, in Romania, o nava de aprovizionare a platformelor marine in valoare de 765 de milioane de coroane norvegiene, aproximativ 97,64 milioane de euro.
Compania a incheiat, in primul trimestru al anului trecut, un contract in valoare totala de 183 milioane de euro, cu firma DOF Installer, in baza caruia pana la jumatatea anului 2011 va fi livrata nava. Acordul prevedea constructia a doua nave si o optiune pentru construirea suplimentara a inca doua.
Carena vasului va fi construita in Romania, in timp ce pentru echiparea acestuia constructorii vor apela la norvegieni.Aker Yards va construi 8 unitati in RomaniaPresedintele diviziei specializate in vase de aprovizionare a platformelor marine a Aker Yards, Roy Reite, a declarat ca cererea de ambarcatiuni depaseste previziunile companiei.
De asemenea, in ultimele luni ale lui 2007 compania a adus in Romania un contract ce vizeaza construirea corpurilor a patru nave pentru firma japoneza "K" Line Offshore (divizie a Kawasaki kisen Kaisha).
Navele vor fi construite pe santierele din tara, iar echiparea va fi realizata de asemenea in Norvegia. Comanda, in valoare totala de 261,1 milioane de dolari, va fi onorata in perioada octombrie 2010 - septembrie 2011.
"Sunt foarte multumit ca Aker a primit aceasta comanda de la K Line, care este unul dintre cei mai mari armatori pe plan mondial, cu o flota de 460 de nave. Asteptam cu interes sa colaboram cu aceasta companie si pe viitor in segmentul de offshore", a declarat la acea vreme Roy Reite.
In luna august 2007, membrii din cadrul Aker Yards anuntau ca vor construi in Romania alte doua nave, in baza unor contracte ce au o valoare totala de 187,5 milioane de euro, beneficiarul fiind compania norvegiana Solstad Offshore.
Potrivit unui comunicat remis la acea vreme, prima nava va fi destinata aprovizionarii cu combustibil a platformelor petroliere si va fi livrata in cursul anului 2010, in timp ce a doua nava va fi destinata lucrarilor submarine si intretinerii platformelor offshore, termenul pentru livrare fiind 2011.Tranzactie in valoare totala de 800 mil. euroAker Yards este cel mai important constructor de nave din Europa, cu 20.000 de angajati si 17 santiere navale, in Finlanda, Franta, Germania, Norvegia, Romania si Ucraina.
In Romania, Aker Yards detine, prin subsidiara Aker Brattvaag, 70% din actiunile santierelor navale din Braila si Tulcea.
Compania este prezenta in Braila din 2003, dupa ce a preluat firma norvegiana Scandinor, care detinea in acel moment santierul dunarean, iar in Tulcea, dupa ce in urma cu opt ani a cumparat de la statul roman santierul naval.
Anul trecut o companie sud-coreeana, STX Shipbuilding, a preluat 39% din actiunile constructorului norvegian.
In urma tranzactiei de 800 de milioane de euro, compania sud-coreeana a devenit principalul actionar individual la Aker Yards, specializat in constructia de vase de croaziera, feriboturi si alte nave specializate.
"Aceasta achizitie face parte dintr-o investitie mai ampla pentru dezvoltarea unor viitoare 'motoare de crestere>>.
Vom opera in baza unui parteneriat strategic si vom consolida colaborarea cu angajatii din Norvegia, dupa discutiile cu directorul general si top-managementul Aker Yards", se arata intr-un comunicat al STX.
Grupul norvegian a inregistrat pierderi peste asteptari din operatiunile de baza aferente trimestrului al doilea al anului 2007, determinate de cresterea costurilor la santierul naval din Finlanda.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.