Ministrul Cristian Adomnitei a sters Federatia Educatiei Nationale (FEN) de pe lista sindicatelor invitate astazi de la Ministerul Educatiei, pentru a discuta cresterile salariale din invatamant. Potrivit ministrului, aceste discutii vor fi doar
Ministrul Cristian Adomnitei a sters Federatia Educatiei Nationale (FEN) de pe lista sindicatelor invitate astazi de la Ministerul Educatiei, pentru a discuta cresterile salariale din invatamant. Potrivit ministrului, aceste discutii vor fi doar unele "informale" si nu exista obligativitatea ca toate sindicatele sa fie invitate. "Evident, la discutiile formale vor fi invitate toate partile implicate in acest proces", a anuntat Adomnitei.
In ziarul nostru de sambata am scris despre cererea de mediere adresata presedintelui Traian Basescu de FSLI "Spiru Haret", care a declansat conflictul de munca pe 17 decembrie. Duminica, ministrul Educatiei a anuntat, printr-un comunicat, ca a stabilit o intalnire cu reprezentantii FSLI, pentru 15 ianuarie. In document se precizeaza ca au fost invitate pentru a-si prezenta punctele de vedere doar sindicatele "care au participat activ atat la conceperea si definitivarea proiectului de legi ale Educatiei, cat si la rezolvarea, alaturi de MECT, a diverselor probleme ale personalului didactic". De asemenea, discutiile "reprezinta etapa de informare reciproca, premergatoare negocierilor dintre sindicate si Guvern".
Cum FEN nu a fost de acord cu modul in care a fost elaborat pachetul de legi, este lesne de inteles motivul pentru care Cristian Adomnitei l-a "sarit" din lista participantilor la discutii. Si asta in ciuda faptului ca FEN a fost prima dintre cele trei organizatii sindicale care a cerut in acest an negocierea cresterilor salariale. Catalin Croitoru, presedintele FEN, spune ca se va duce totusi la intalnire. "Atat timp cat a anuntat ca se intalneste cu presedintii sindicatelor din invatamant, eu sunt unul din ei. Oricum, nu ne trebuie o invitatie speciala, pentru ca noi am facut pana acum mai multecereri, ultima chiar acum o saptamana catre primul-ministru si ministrul Educatiei, sa negociem salariile, asa incat nu e nici o problema", a precizat Croitoru. In opinia sa, nu exista intalniri "formale" sau "informale" cu sindicatele. "Orice intalnire cu sindicatele e si formala, si informala, e in toate felurile. Ministrul Educatiei nu poate face selectie la asemenea intalniri, cu unii da, cu unii nu. Sigur ca daca domnul Adomnitei cumva vrea sa se pastreze in afara legii si sa dea dovada si de un comportament necivilizat, n-are decat sa ma dea afara sau nu stiu ce sa faca - o sa vedem la fata locului. Pentru ca ministerul nu e proprietatea lui, iar legile il obliga la un anume comportament in relatia de parteneriat social", a mai spus presedintele FEN.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.