Municipalitatile au cheltuit un miliard de lei pe zi in ultima saptamana din an
Bugetul consolidat a fost pe minus cu 2,4% din PIB in 2007Bugetul general consolidat a inregistrat anul trecut un deficit de 9,91 miliarde lei, respectiv 2,4% din Pr
Municipalitatile au cheltuit un miliard de lei pe zi in ultima saptamana din an
Bugetul consolidat a fost pe minus cu 2,4% din PIB in 2007Bugetul general consolidat a inregistrat anul trecut un deficit de 9,91 miliarde lei, respectiv 2,4% din Produsul Intern Brut, iar cheltuielile mari ale administratiilor locale par a fi factorul principal al adancirii deficitului, a declarat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. De asemenea, acesta a precizat ca la procesul de largire a deficitului bugetar au contribuit si efectele secetei si ale intrarii in UE, precum neincasarea la vama a unor impozite.
Deficitul bugetului condolidat a ajuns anul trecut la un nivel de 9,91 miliarde lei, ca rezultat al unor venituri bugetare de aproximativ 136,8 miliarde lei si al unor cheltuieli de 46,8 miliarde lei.
"Numai in ultima saptamana din an, municipalitatile au cheltuit in medie un miliard lei pe zi, in timp ce in ultima luna din 2007 s-au cheltuit 7,1 miliarde euro la nivelul administratiilor locale", a spus Vosganian. Totodata, ministrul Economiei si Finantelor a precizat ca numai in ultimele trei luni, administratiile locale au cheltuit 50% din fondurile alocate pentru intregul an.
"Administratia locala trebuie sa stie ca autonomia pe care o are trebuie armonizata cu suveranitatea nationala", a mentionat Vosganian, care a adaugat ca autoritatile locale "nu s-au deprins cu noile conditii financiare, avand in vedere ca intervalul 2006 - 2008 a fost cel mai bun din istoria economiei romanesti", in care bugetul de stat si produsul intern brut au crescut foarte mult. Ministrul a precizat ca MEF a demarat in ultima luna a anului corectarea asimetriei privind cheltuielile, aplicand un program de eficienta a cheltuirii banului public. "Slava Domnului, pentru ca daca nu interveneam, riscam sa depasim 3%, din cauza cheltuielilor excesive ale administratiei locale", a mai spus oficialul MEF.
Totodata, Vosganian a precizat ca neincasarea in vama a anumitor impozite si, in special, a TVA a dus la un deficit de 0,5% din PIB. In plus, "majorarea valorii punctului de pensie a atras cheltuieli de 300 milioane euro si acordarea subventiilor agricole din cauza secetei a presupus cheltuirea a inca 600 milioane euro, reprezentand un deficit de 0,5% din PIB".Vosganian: Vom prezenta premierului un set de masuri pentru controlul cheltuielilorMinistrul Economiei si Finantelor a aratat ca pentru a evita situatia in care cheltuielile cresc atunci cand acestea ar trebui sa inregistreze o reducere, va prezenta premierului o serie de masuri in vederea eficientizarii si controlului cheltuielilor. Totusi, acesta a precizat ca, potrivit legilor fiscale, administratia locala este, deocamdata, in afara controlului preventiv al Ministerului Economiei si Fnantelor. "Nu vrem sa mai ajungem in situtia in care, in loc sa incetinim atunci cand trebuie sa incetinim, noi acceleram. In conditiile in care PIB-ul s-a dublat in ultimii patru ani, avem nevoie de predictibilitate. Vom prezenta premierului un set de masuri pentru controlul cheltuielilor", a explicat ministrul.
Calculat in sistemul contabil european, deficitul public in 2007 reprezinta 2,6 - 2,7% din PIB, in conditiile in care veniturile reprezinta 35% din PIB, iar cheltuielile 37,6% din PIB. "Este posibil ca pana in martie nivelul produsului intern brut sa fie reactualizat in functie de nivelul inflatiei, iar diferenta dintre deficitul public dupa normele contabile nationale si cele europene poate fi mai mica de 0,2%", a mai spus Vosganian.
Oficialul MEF a declarat in decembrie ca in ultimele doua luni ale anului s-a realizat o aplatizare a asimetriei cheltuielilor, evitand astfel cheltuielile masive inregistrate la sfarsitul anilor 2005 si 2006. Totodata, acesta estima, potrivit calculelor preliminarii, un deficit bugetar de 1,4% din PIB pentru sfarsitul lui 2007. La a treia rectificare bugetara din 2007, aprobata pe 19 noiembrie, Guvernul a redus plafonul de deficit la 2,4% din PIB, bugetul pentru anul trecut fiind construit initial pe un deficit de 2,8%. Produsul Intern Brut este estimat, prin buget, la 389,8 miliarde lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.