Halterofilul Valeriu Calancea, depistat pozitiv cu metandienona la un cotrol antidoping efectuat la CM din Thailanda, de anul trecut, si suspendat pentru doi ani de federatia internationala de specialitate, isi sustine nevinovatia, in timp ce FR d
Halterofilul Valeriu Calancea, depistat pozitiv cu metandienona la un cotrol antidoping efectuat la CM din Thailanda, de anul trecut, si suspendat pentru doi ani de federatia internationala de specialitate, isi sustine nevinovatia, in timp ce FR de Haltere banuieste ca sportivul a fost sabotat.
"Eu inca nu am aflat ca sunt suspendat, nu mi-a spus nimeni nimic. Ma voi uita si eu pe Internet. Acum nu stiu ce sa zic. Eu stiu ca sunt nevinovat si voi face apel. Au fost ceva vorbe ca as fi fost testat pozitiv la Campionatele Mondiale, dar oficial eu nu am fost anuntat. Nu stiu de unde au aparut vorbele. Eu sunt sportiv si sportivul e ca un pion, nu stiu ce sa zic. Din partea mea eu nu pot sa zic decat ca sunt nevinovat", a declarat Valeriu Calancea pentru Mediafax. Nicu Vlad, antrenorul lotului olimpic al Romaniei si presedintele Federatiei Romane de Haltere, il contrazice pe Calancea, afirmand ca procedura antidoping s-a incheiat inca dinainte de sarbatori, cand s-a decis si suspendarea sportivului. In plus, Calancea apare si pe site-ul Federatiei Internationale de Haltere pe lista halterofililor suspendati pentru dopaj in 2007.
FR de Haltere nu va mai contesta decizia federatiei internationale, convinsa ca nu are sorti de izbanda. "Din cate stiu eu, din cate am vazut si in cazul altor sporturi, niciodata nu s-a intamplat ca un sportiv testat pozitiv sa fie reabilitat la apel. In general, ce iese la proba A, iese si la B. Orice am incerca sa facem, nu cred ca are sorti de izbanda. La Calancea s-a analizat si proba B, care a confirmat rezultatul probei A. Substanta gasita a fost metandienona", a spus Vlad. Intrebat cum a ajuns substanta in corpul sportivului, oficialul FRH a raspuns: "Daca mi-as fi explicat cum a ajuns aceasta substanta in corpul sportivului, poate ca nu mai ajungeam in aceasta situatie. Este exclus ca sportivul sa fi luat aceasta substanta, mai ales un sportiv de talia lui Calancea. Daca era vreun incepator, mai intelegeai, dar Calancea, care a avut atatea controale in cariera, nu putea sa greseasca. Eu merg pe varianta ca cineva i-a pus in mancare. Este varianta cea mai plauzibila. Alta explicatie nu gasesc". Nicu Vlad a precizat ca Valeriu Calancea a efectuat trei controale antidoping inainte de Campionatele Mondiale, unul facut de federatia internationala, unul de WADA si altul de Agentia Nationala Antidoping. "Toate au fost facute, la interval de cateva zile, pana cu o saptamana inainte de Mondiale. Toate au iesit negative. Este ciudat, am vorbit si eu cu specialisti. Nu este posibil, substanta aceasta trebuie luata pe o perioada mai lunga si isi face efectul dupa mai mult timp. Apoi o ai in organism 90 de zile, sau cam asa ceva. Nu avea niciun sens ca sportivul sa ia aceasta substanta", a afirmat Vlad. "Acum este mai putin plauzibila o medalie la Olimpiada la haltere, pentru ca ne bazam pe Calancea. Sa fim realisti, este imposibil sa aducem o medalie. Inca nu se stie care va fi lotul pentru JO. Ideea este sa luam copii, in perspectiva JO-2012", a mai spus Vlad. Valeriu Calancea, in varsta de 27 de ani, s-a nascut la Chisinau, dar a fost naturalizat, devenind campion mondial pentru Romania in 2003. De asemenea, Calancea a mai castigat doua medalii de aur si una de bronz la Campionatele Europene de haltere, de la Strasbourg, din 2007. La Campionatele Mondiale de haltere din Thailanda, din septembrie 2007, Calancea se clasase pe locul patru la categoria 85 kilograme. (B.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.