Seful Politiei din Africa de Sud si presedintele Interpol, Jackie Selebi, a demisionat din functiile detinute, in urma acuzatiilor grave de inselatorie, spalare de bani si legaturi cu crima organizata. Selebi, aflat oficial sub urmarirea Procuraturii
Seful Politiei din Africa de Sud si presedintele Interpol, Jackie Selebi, a demisionat din functiile detinute, in urma acuzatiilor grave de inselatorie, spalare de bani si legaturi cu crima organizata. Selebi, aflat oficial sub urmarirea Procuraturii din Cape Town, a transmis o scrisoare la biroul central al Interpol din Lyon, prin care isi anunta demisia "din proprie initiativa" din functia pe care o detinea din 2004. Gestul a venit la o zi dupa ce presedintele Thabo Mbeki l-a demis din fruntea politiei sud-africane. Potrivit unui purtator de cuvant al organizatiei internationale, faptele pentru care este pus sub acuzare privesc exclusiv activitatile din tara sa. Pentru acesea, Selebi s-a aflat de mai multe luni in centrul unei actiuni de urmarire, care a implicat mai multi politicieni influenti. El a fost pus sub acuzare in septembrie anul trecut de catre procurorul general Mokotedi Mpshe, pentru ca l-ar fi informat pe Glenn Agliotti, un cunoscut traficant de droguri si suspect de crima, despre o ancheta deschisa impotriva sa. In schimbul informatiilor Selebi ar fi primit suma de 1,2 milioane de euro. De asemenea, el l-ar fi ajutat pe avocatul elvetian al unui escroc international urmarit in Africa de Sud sa anuleze mandatul international de arestare.
Selebi (58 de ani) era seful Politiei din Africa de Sud din 2000, fiind primul negru care a ocupat aceasta functie. Ca si actualul presedinte Thabo Mbeki, el a fost un membru influent al diasporei Congresului National African in timpul regimului de apartheid, iar dupa 1990 a fost printre cei mai activi sustinatori ai repatrierii membrilor ANC din diaspora.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.