Desi doar in constructii avem nevoie de 150.000 de angajati, Guvernul pune stavila imigratiei
Ministerul Muncii a lansat un proiect de hotatare care sa reduca numarul de permise de munca la 10.000
"Solutia" lui Pacuraru: Burse de munca pent
Desi doar in constructii avem nevoie de 150.000 de angajati, Guvernul pune stavila imigratiei
Ministerul Muncii a lansat un proiect de hotatare care sa reduca numarul de permise de munca la 10.000
"Solutia" lui Pacuraru: Burse de munca pentru romanii din strainatateMinisterul Muncii a lansat in dezbatere publica un proiect de hotarare de Guvern care prevede un contingent de doar 10.000 de permise de munca pentru straini in 2008, fata de 12.000 de permise prevazute pentru 2007. Masura este contestata de catre Confederatia Nationala a Patronatului Roman (CNPR), fiind considerata nejustificata in conditiile actualei crizei de pe piata fortei de munca. "Cu toate ca domnul ministru (n.r. - Paul Pacuraru, ministrul Muncii) declara public in luna noiembrie a anului 2007 ca numai in domeniul constructiilor ar fi nevoie de un plus de circa 150.000 de muncitori, solutia asigurarii acestora neputand exclude aducerea de muncitori din tari precum China, Pakistan sau India, constatam cu surprindere ca numarul de permise de munca propus de acelasi ministru pentru anul 2008 este de 10.000, inferior numarului de 12.000 din 2007", se arata intr-un comunicat al CNPR.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, pentru reducerea pentru acest an a numarului de autorizatii s-a luat in considerare ca anul trecut, din totalul permiselor prevazute de lege, doar 5.500 de acte au fost eliberate, aproximativ 50%. Cristian Parvan, purtatorul de cuvant al CNPR, ne-a declarat ca acest fapt a fost cauzat de doua motivatii care se mentin si in anul actual. Prima ar fi ca eliberarea permiselor de munca este foarte greoaie, iar cea de-a doua ar fi ca trecerea structurii de eliberare a permiselor din competenta Ministerului Muncii in subordinea Ministerului de Interne si Reformei Administrative (MIRA) nu s-a facut corect. Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, considera ca numarul mic de permise eliberate pentru muncitorii straini a fost determinat de birocratia excesiva ce caracterizeaza sistemul administrativ romanesc.
Potrivit acestuia, reducerea ar fi putut fi ceruta de sindicate. Asa si este, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, ne-a declarat ca desi nu au fost consultati in aceasta privinta, in urma intalnirilor pe care le-au avut cu Guvernul au ridicat problema reducerii numarului de permise pentru straini pentru a elimina "dumping-ul social".Descentralizarea MIRA este o idee buna, dar ar putea ramane doar o ideeReprezentantii patronatelor solicita, de asemenea, cresterea numarului de angajati care sunt implicati in eliberarea permiselor solicitate de firmele interesate, precum si descentralizarea structurii care emite autorizatiile prin infiintarea a minimum 13 centre in cele mai importante zone economice ale tarii. "Descentralizarea MIRA este o idee buna si va ramane doar atat daca nu se va face nimic in acest sens", ne-a declarat purtatorul de cuvant al CNPR. "Reamintim ministrului Muncii, Guvernului, ca lipsa fortei de munca va produce o incetinire a dezvoltarii economice si va mentine un cadru institutional ineficient, birocratic si generator de potentiale abuzuri si coruptie", se mai arata in comunicatul CNPR. Chiar daca se incearca sa se stimuleze ocuparea locurilor de munca in constructii cu muncitori romani, deficitul de munca nu va putea fi completat doar cu mana de lucru interna, de aceea o sa se ajunga la un import de forta de munca din Ungaria, Bulgaria, China, Pakistan, India, este de parere Laurentiu Plosceanu.
In comunicat, CNPR adreseaza o intrebare publica: "Cine si din ce motiv are interesul de a promova o reglementare contrara oamenilor de afaceri, a economiei si care mentine un cadru institutional ineficient, birocratic si generator de potentiale abuzuri si chiar coruptie?". Raspunsul ar trebui sa vina din partea Ministerului Muncii, dar si din partea Guvernului, daca se va decide aplicarea proiectului.Pacuraru vrea burse de joburi in Spania si Italia pentru aducerea in tara a muncitorilorCa un raspuns la proiectul de hotarare a Guvernului, ministrul Muncii intentioneaza sa organizeze burse ale locurilor de munca in Spania si Italia pentu recrutarea romanilor care muncesc in constructii, aceasta fiind una dintre solutiile propuse pentru acoperirea necesarului de forta de munca din acest sector.
Departamentul Ocupare si Strategie Forta de Munca din Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Şanse (MMFES) a trimis catre 2.300 de societati de constructii un chestionar referitor la nevoia lor de forta de munca, pe baza caruia ministerul va elabora o strategie pentru acoperirea deficitului.
"In primul rand, vrem sa rezolvam problema aceasta cu deficitul. Toata lumea vorbeste ca nu sunt muncitori in constructii, dar nimeni nu stie clar de cati muncitori este nevoie. In functie de acest numar ne vom gandi, impreuna cu sindicatele si patronatele din domeniu, la solutii care sa dea si rezultate", a declarat ieri, pentru NewsIn, directorul Directiei Programe si Strategii Forta de Munca, Eugen Blaga.
In opinia presedintelui ARACO, aducerea romanilor din tarile UE nu este singura solutie pentru acoperirea deficitului existent in constructii. Reprezentantul constructorilor a declarat, pentru NewsIn, ca angajatorii ar trebui sa-si indrepte atentia, in primul rand, catre piata neagra interna care, din pacate, s-a dezvoltat mult in ultimii ani. Totodata, potrivit lui Plosceanu, ar trebui sa se puna accent si pe formarea profesionala a tinerilor, dar si pe importul de forta de munca din tarile foste comuniste sau din cele asiatice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.