Arpad Dobre Diferentele oficiale dintre salariile din Romania sunt de peste 20 de milioane de lei vechi. Conform statisticilor oficiale, cel mai prost platit muncitori castiga mai putin de 700 de lei pe luna, iar cel mai bine remunerat, peste 2.700
Arpad Dobre Diferentele oficiale dintre salariile din Romania sunt de peste 20 de milioane de lei vechi. Conform statisticilor oficiale, cel mai prost platit muncitori castiga mai putin de 700 de lei pe luna, iar cel mai bine remunerat, peste 2.700 de lei lunar. Cel mai recent raport al Institutului National de Statistica indica faptul ca, in noiembrie 2007, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.522 lei, iar cel net de 1.121 lei. Cele mai mari salarii nete, de 2.768 de lei, s-au inregistrat in activitatile de transporturi aeriene, iar cele mai mici, de 645 de lei, in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei). Venituri derizorii Oficial, printre muncitorii cu salarii mici nete se mai numara si cei din urmatoarele domenii: - fabricarea articolelor de imbracaminte - 667 de lei/luna; - tabacirea si finisarea pieilor - 670 de lei/luna; - hoteluri si restaurante - 677 de lei/luna; - productia de mobilier si alte activitati industriale - 731 de lei/luna; - eliminarea deseurilor si a apelor uzate, asanare, salubritate si - activitati similare - 755 de lei/luna; - fabricarea produselor textile - 758 de lei/luna. Salarii decente Cei care au avut posibilitatea si inspiratia sa aleaga alte domenii de activitate au salarii cu circa 20 de milioane de lei vechi in plus fata de veniturile celor mai prost platiti angajati. Astfel, tot oficial, cele mai mari salarii lunare se mai obtin din: - intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale caselor de pensii) - 2.765 de lei/luna - extractia hidrocarburilor si servicii anexe - 2.276 de lei/luna - administratie publica (!) - 2.058 de lei/luna. Neoficial, sunt destui romani care nu castiga nici 500 de lei pe luna, dar si angajati care iau peste 133.000 de euro lunar.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.