Jaap de Hoop Scheffer: Romania este intr-o zona sensibila din punct de vedere al securitatii, iar preocuparile sale (Kosovo, Balcani, Transnistria, Rusia, energia) sint si principalele teme de interes pentru NATO.

Jaap de Hoop Scheffer a avut, in cursul dupa-amiezii, si o intilnire "pe viu" cu studentii de la Universitatea de Aparare Carol I, Bucuresti, in aula Bibliotecii Centrale Universitare si in acelasi timp una virtuala, pe sistem videoconferinta, cu cei de la Universitatea de Vest din Timisoara si de la Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iasi . Intrevederea Secretarului General al NATO cu tinerii a debutat sub semnul organizarii jalnice a controlului de securitate pentru accesul in sala. Desi acesta trebuia sa se faca pina cel mai tirziu la ora 16.15, in momentul sosirii lui Scheffer, in jurul orei 16.45, intrarea era aproape blocata de zeci de studenti si ziaristi care se buluceau la coada sa treaca prin singurul detector de metale instalat nefericit la citiva metri de usa. Intre timp, excedati, cei de la paza incurcau rucsaci intre ei, tipau la ratacitii care treaceau pe linga detector, nestiind care e procedura si la jurnalistii carora li se spusese ca cineva le va indica locurile rezervate presei, dar nimeni nu o facea.

Odata depasite obstacolele in calea accesului in sala insa, cei prezenti l-au putut intreba pe Secretarul General al Aliantei Nord-Atlantice daca independenta Kosovo va duce la violente in Balcani si va produce un efect de domino in Transnistria si Ardeal, ce are NATO de gind in privinta Republicii Moldova si daca trupele romanesti vor ramine in Afganistan ani multi de acum inainte.

Scheffer a admis ca sansele unei rezolvari a problemei Kosovo reciproc acceptate de partea sirba si albaneza kosovara sint aproape nule, dar a precizat ca este vorba despre un caz care nu poate fi invocat drept precedent de catre alte entitati aspirante la independenta. Motivul ar fi ca ONU a recunoscut Kosovo drept un caz sui generis, atunci cind a dat rezolutia 1244, prin care a plasat provincia sub administratia Natiunilor Unite si a permis prezenta trupelor NATO pe teritoriul ei. Scheffer nu a exclus posibilitatea ca situatia "volatila" de securitate sa degenereze, dar a asigurat ca trupele NATO, printre care un important contingent romanesc, sint gata de orice interventie. Oficialul olandez a adaugat ca stie cit de important este Kosovo pentru Romania si ca doreste ca toate statele din Balcani sa urmeze exemplul tarii noastre de integrare euroatlantica, singura solutie pentru o zona cheie, din inima Europei. Din acest motiv, daca unul dintre statele din Balcani (Croatia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei sau Albania) va fi invitat in NATO la Bucuresti, va fi un prag esential pentru Alianta.

Seful NATO a spus ca Republica Moldova nu trebuie uitata, in ciuda problemelor pe care le pune Transnistria si a subliniat ca Alianta insista asupra colaborarii cu Rusia, de care "nu ne putem permite niciodata sa ne detasam si nici sa stabilim limite dialogului nostru". El a dat insa de inteles ca Romania se afla intr-o zona geografica periculoasa si de aceea este de neconceput sa nu fie acoperita de un scut antiracheta NATO complementar celui american si care sa ii asigure protectia contra rachetelor balistice cu raza scurta si medie.

Scheffer a admis ca va fi nevoie mult timp de acum inainte de prezenta NATO in Afganistan si a multumit Romaniei ca, spre deosebire de alte state, "a inteles ca izolarea nu serveste nimanui". "Eu, rudele mele, sotia mea, am crescut in lumea libera, cind singura problema era sa tii URSS departe de vestul Europei. Voi ati crescut fara libertate. Poate intelegeti mai bine importanta ei si pentru altii", a spus Jaap de Hoop Scheffer. Acesta a cerut rabdare in privinta rezultatelor si a amintit ca talibanii adusesera tara intr-o situatie de Ev Mediu iar de atunci s-au inregistrat numeroase progrese.

Raspunzind altor intrebari, Secretarul General a negat ca NATO ar fi manipulat de Washington in interesul national al SUA, dar a recunoscut ca vocea unora dintre aliati conteaza adesea mai mult decit a altora. El a admis si ca exista unele dificultati de colaborare intre NATO si UE, asa cum a afirmat ca, in cazul in care Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei va fi invitata la Bucuresti sa adere la NATO, nu poate oferi garantii ca Grecia (care are o disputa cu aceasta din cauza numelui) nu se va opune. "Nu ma voi baga in ceea ce nu stiu. Poate ar fi mai amuzant, dar in interesul viitoarei mele cariere, mai bine nu o fac!", a glumit Scheffer.

La finalul intilnirii, rectorul Universitatii de Aparare, Ioan Pinzaru, i-a oferit lui Scheffer un album despre "mostenirea spirituala crestina" a Romaniei.