Propilen glicolul este unul dintre cele mai controversate E-uri. In UE este utilizat de putin timp, in timp ce americanii il folosesc de mult in multe produse alimentare. Acestia insa il interzic in hrana pentru pisici.


Prop

Propilen glicolul este unul dintre cele mai controversate E-uri. In UE este utilizat de putin timp, in timp ce americanii il folosesc de mult in multe produse alimentare. Acestia insa il interzic in hrana pentru pisici.

Propilen glicolul, E 1520, este un alcool folosit in industria alimentara atat ca umidifiant, cat si ca agent de dispersare. De asemenea, se mai foloseste si pentru dizolvarea cat mai buna a unor coloranti si arome alimentare, ceea ce inseamna ca poate fi gasit in unele alimente fara a fi trecut pe eticheta. Produsele alimentare in care se gaseste cel mai des sunt: cremele pentru prajituri, sosurile pentru salate, popcorn, inghetatele fara grasimi, smantana, bauturile racoritoare, produsele de ciocolaterie si patiserie, guma de mestecat.

LEGISLATIE. Pana acum sase ani a fost interzis in Uninea Europeana, insa Directiva 2001/5/EC l-a repus in drepturi. Oricum, s-a stabilit ca intr-un kilogram de produs final sa nu se regaseasca mai mult de un gram de propilen glicol indiferent de scopul pentru care este folosit. Mai mult, E 1520 are 4 calorii pe gram, ceea ce inseamna ca ii imprima alimentului finit o valoare energetica destul de mare. Autoritatile americane au declarat propilen glicolul ca aditiv alimentar sigur pentru consumul uman, insa l-au interzis in hrana pentru pisici, pentru ca nu sunt date stiintifice care sa arate ca ar fi sigur. Medicii pun la indoiala efectele benefice ale propilen glicolului mai ales ca este extras din titei. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune in lucrarea "Biblia Alimentara" ca E 1520 produce stari depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic si cardiotoxic. Mai mult, propilen glicolul creste aciditatea din organism, provocand metabolismului probleme grave.

IRITATII. Contactul pielii cu propilen glicolul nu este iritant, dar inhalarea acestuia poate duce la aparitia unor reactii adverse pentru cei care sunt mai sensibili. De cele mai multe ori, aceste iritatii de contact apar la doar 2% din persoanele care sufera de eczeme. De asemenea, femeile care se afla inainte de menopauza trebuie sa aiba grija la compozitia cremelor pe care le folosesc. Daca acestea contin propilen glicol, pielea le poate fi afectata, fiind posibila aparitia unor eczeme sau chiar arsuri foarte puternice. Acesta este si motivul pentru care in SUA cremele cosmetice care nu contin propilen glicol sunt inscriptionate, pentru a le ajuta pe doamnele aflate in aceasta situatie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.