Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APARP) va sesiza organismele Uniunii Europene daca administratorii fondurilor de pensii vor fi obligati, prin schimbarea legislatiei, sa garanteze un randament minim anual al pensiilor privat

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APARP) va sesiza organismele Uniunii Europene daca administratorii fondurilor de pensii vor fi obligati, prin schimbarea legislatiei, sa garanteze un randament minim anual al pensiilor private obligatorii (pilonul II) egal cu rata anuala a inflatiei, afirma administratorii de pensii intr-o scrisoare deschisa publicata vineri. In urma cu cateva zile, mai multe asociatii nonguvernamentale si sindicate au solicitat aceasta garantie, iar la Senat exista chiar un proiect de modificare a Legii 411/2004 privind fondurile de pensii, depus in toamna lui 2007 si care va fi dezbatut luna viitoare.

CLIMAT INSTABIL. "Schimbarea regulilor jocului, deja acceptate, de altfel, la momentul la care sistemul este gata de a fi lansat, va avea consecinte negative majore in plan international, Romania fiind perceputa ca o tara cu un climat legislativ instabil, fata de care investitorii straini isi vor pierde complet interesul, cu efecte catastrofale asupra economiei nationale si a balantei de plati externe", sustin reprezentantii administratorilor. APARP afirma ca in argumentele organizatiilor nonguvernamentale prezentate in scrisoarea prin care se cerea instituirea respectivei garantii exista o confuzie intre "doua sisteme de pensii complet diferite, sistemul de pensii de tip beneficii definite si sistemul de tip contributii definite, sistem implementat si in Romania prin Legea 411/2004".

RANDAMENTE. Administratorii cred ca efectele schimbarilor se vor reflecta in randamentul fondurilor de pensii si in detrimentul participantilor, considerand ca "actuala lege include deja doua tipuri de garantii: cea a contributiilor platite, mai putin cheltuielile legale, si garantia relativa a randamentului fiecarui fond de pensii fata de randamentul intregii piete". Aceste garantii au facut ca marea majoritate a fondurilor existente pe piata au acelasi grad de risc si structura de active. APARP crede ca, pe termen lung, viitorii pensionari vor pierde, deoarece politica de investitii a administratorilor se va orienta catre instrumente financiare pe termen scurt, iar randamentul va fi chiar mai mic decat rata inflatiei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.